Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  31.03.2009 12:59:24

US futures: trhy se dostaly pod mraky, hrozí déšť


Dnešní US futures se prozatím pohybují lehce v plusu. Těžko říci, do jaké míry je tento stav opodstatněn nastalou situací a hlavně očekávanými událostmi. A jaká je momentální situace? Včera trhy absorbovaly zprávu, že švýcarská banka UBS propustí dalších 8000 zaměstnanců díky velmi pravděpodobným dalším odpisům. Hlavní americké banky poupravily své dřívější naprosto optimistické predikce pro tento rok, a to se slovy, že březen již není tak ziskový jako leden a únor. Ano, jsou to ty samé instituce, které se předháněly po celou dobu předchozího třítýdenního rally, kdo nabídne investorům lepší vyhlídky. K tomu připustil ministr financí USA Timothy Geithner, že některé banky budou potřebovat mnohem více kapitálu ze záchranného plánu TARP, nebo spíše ze záchranného plánu „TRAP“ (z angl. jazyka přeloženo jako „PAST“) – jak se dnes na trzích s úsměvem onomu plánu přezdívá.

 

Dalším negativním faktorem je zmrtvýchvstání obav z bankrotu General Motors a Chrysler. Včera prezident Obama oficiálně ohlásil odmítnutí dalších finančních požadavků těchto gigantů s tím, že jejich restrukturalizační plány nemají schopnost zajistit životaschopnost. Nyní jsou tedy automobilky v situaci, kdy dostaly další čas k přesvědčení vlády USA k dalším finančním stimulům. Nutno podotknout, že dnes již Chrysler oznámil rámcovou, prozatím právně nezávaznou, dohodu s italským Fiatem o alianci. To je jeden z kroků, kterým vláda USA podmiňovala svou pomoc Chrysleru.

 

Další mraky, ze kterých může nakonec zapršet, je vidina pátečních makrodat o stavu nezaměstnanosti. Ta se i v optimistických předpovědích reálné ekonomiky objevuje s dále klesajícím výhledem.

 

Aby toho nebylo málo, v úterý příštího týdne, tj. 7. dubna, odstartuje další výsledkovou sezónu hliníkářský koncern Alcoa (AA). I tento fakt by sám o sobě měl přinášet na akciový trh opatrnost.

 

Kdybychom tedy měli shrnout předešlé řádky, došli bychom k následujícím konstatováním. Výhled se jeví jako velmi nejistý, příliš mnoho událostí v následujících dnech budou moci strhnout akciové trhy níže. Nicméně spekulativního kapitálu je na trzích v dnešní době hodně, a proto se i v takovém období můžeme dočkávat krátkodobě rostoucích indexů. Ovšem znovu je třeba důrazně připomenout, že v tuto chvíli je potřeba na long  pozicích velké opatrnosti.

 

Z korporátních zpráv:

 

Ingersoll Rand (IR) snižuje svou kvartální dividendu o 61 % na 7 centů, také chystá navyšování kapitálu a snižuje předpověď hospodaření za 1Q, příjmy nyní čeká jen 2,9 mld. USD z předchozího očekávání 3,1 až 3,2 mld. USD, EPS nyní čeká jen 1,4 USD z předchozího očekávání 1,85 až 2,25 USD.

 

Novartis (NVS) získala v USA povolení na prodej vakcíny proti japonské encefalitidě, tento krok obnovil spekulace o akvizici rakouské společnosti Intercell, která vakcínu vyvinula.

 

Nokia (NOK) získala kontrakt na dodávku mobilních zařízení pro čínskou společnost PTAC za 1,76 mld. USD.

 

Konkrétní stavy futures vypadají takto: DJIA Index +75 bodů, Nasdaq 100 Index +13,25 bodů a S&P 500 Index +7,6 bodů.

 

hospodářských výsledků stojí za zmínku American Defense Systems, Apollo Group, Beate Uhse, Borders Group, China National Offshore Oil Corporation, Fortis, Lennar Corporation, Novavax, Targeted Genetics.

 

Z dnes zveřejňovaných makrodat budou zásadní údaje SP/Case Shiller Home Price Index za leden s očekáváním 147,20 a CS Composite 20 (yoy) s číslem -18,6%. Následují Chicago Purchasing Manager Index (PMI) za březen 09 s číslem 34,3 bodů a Consumer Confidence za březen s předpokladem 28,0 bodů.

 

Na komoditních trzích se nejbližší kontrakt ropy obchoduje za 49,15 USD za barel (Crude Oil - NYMEX) a zlato stojí 918,6 USD za trojskou unci (Gold - COMEX). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3330.

 

Karel Chod

CAPITAL PARTNERS a.s.

www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688