X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  19.03.2009 12:23:03

Forex: Euro své pozice k dolaru zatím drží

Evropská měna dnes v dopoledních hodinách drží zisky, které na páru s americkým dolarem nabrala v průběhu včerejšího obchodování poté, co americká centrální banka rozhodla o tom, že začne ještě v daleko větším množství vykupovat cenné papíry kryté hypotékami a společně s nimi i americké vládní dluhopisy. Rozšíření bilanční sumy aktiv během tohoto roku o další více než bilion dolarů, které je ekvivalentem tisknutí nových peněz, tak na americkou měnu nadále výrazně doléhá. Fed se totiž rozhodl řešit současnou finanční krizi právě na úkor dolaru masivním kvantitativním uvolňováním, kdy si otevřel prostor navýšit svou bilanci ze současných 1,9 bln. dolarů až na více než 4,2 bln., což představuje zhruba třetinu amerického HDP. Krátce po jedenácté hodině odpolední tak dolar zůstává na páru s eurem těsně pod hranicí 1,35 EUR/USD, zatímco k japonskému jenu ještě zeslábnul, a to až pod cenu 96 USD/JPY.

Na ekonomická data je dnešní obchodování poměrně chudé a tak se mezi nejzajímavější v Evropě zařadily pouze výsledky italské obchodní bilance, která v lednu vykázala deficit 3,59 mld. euro (oček.: deficit 2,47 mld.) a v Británii pak ještě únorová dynamika růstu peněžní zásoby (M4), která rostla podle očekávání o 1,4%. Ani jeden z těchto fundamentů však není významnějším market moverem a tak se obchodování na FX odvíjí nadále především v duchu včerejšího překvapivého rozhodnutí americké centrální banky, na které dnes příznivě zareagovaly také akciové indexy v Evropě, které se opět vyhouply do zelených čísel. V 11:10 tak německý DAX rostl o 1,07%, zatímco francouzský CAC40 a britský FTSE100 si připisovaly 0,87%, resp. 0,63%, což ještě více pomáhá rizikovějším měnám udržovat si své pozice na páru s americkým dolarem, když se obchodníci vrací zpět k aktivům a měnám, které v minulých měsících prodávali.

Ani odpolední seance nepřinese žádné silnější market movery, když se mezi nejzajímavější data zařadí pouze výsledky z amerického pracovního trhu společně s philadelphským Fed indexem. Obchodníci tak vyčkávají především na otevření burz v USA, které hodně napoví o ochotě pokračovat v dalším nákupu akcií, jež bez výraznější korekce rostou již devátým dnem v řadě. V případě, že se akciím bude dařit i dnes, americká měna může mít korekci svých posledních ztrát o poznání složitější, a to i přesto, že na páru s eurem začíná být po včerejšku mírně přeprodaná. V 11:10 se euro na páru s dolarem prodávalo na ceně 1,3502 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688