Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  17.03.2009 08:28:09

DOWER-D: Orco, Zentiva - dva tituly, o kterých se mluví!

Včera dopoledne přišla zpráva o pozastavení obchodování s akciemi Orco Property, graf 1, a později i vysvětlení proč k zastavení došlo. Firma měla v úterý oznámit hospodářské výsledky, ale vydala zprávu, že je neoznámí. V komentáři uvedla, že výsledky za loňský rok nemohly být doposud zpracovány a proto se jejich oznámení odkládá. Patrně až na konec března.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 17.3. - pro zvětšení klikněte

Hlavní příčinou pozdějšího oznámení výsledků jsou asi skutečně špatné výsledky firmy. Ale určitě nebudou samy. Příčiny vidíme i ve strategii firmy. Novým a pravděpodobně i největším akcionářem Orco Property aktuálně je Prosperita investiční společnost s cca 5% (!) akcií. Společnost má o Orco Property zájem už delší dobu.

V této souvislosti a v návaznosti na včerejší pozastavení obchodování jsou proto důležitá slova předsedy představenstva Prosperity holding Miroslava Kurky: "Investice do společnosti Orco pro nás znamená dlouhodobé zhodnocení našich finančních prostředků a současně možnost pomoci Orcu při jeho dalším strategickém směřování a  resktrukturalizaci... Předpokládáme, že se spojíme se zástupci Orca a budeme jednat o další spolupráci." V těchto slovech nacházíme hlavní důvod včerejšího pozastavení obchodování na relativně delší a přesněji nespecifikovanou dobu. Včetně obav z výrazně horších výsledků než očekávaných.

Pak ale, včera odpoledne, došlo k dalšímu obratu. Oproti původní zprávě Burza cenných papírů Praha oznámila, že obnoví obchodování s akciemi Orco Property již v úterý 17. března. Uvedla, že nadále nevidí důvody pro pozastavení obchodů. "O obnovení obchodů rozhoduje burza a my jsme shledali, že pominuly ty důvody, takže jsme to pustili," řekla k věci mluvčí burzy. Obavy o další osud Orco Property tak jen posílily.

Druhým titulem o kterém se mluví je Zentiva, graf 2. Vydala včera v tisku Oznámení výsledků dobrovolné nabídky převzetí společnosti Zentiva N.V. Také jeho text obsahuje zajímavé pasáže. Konkrétně dvě. (1) Navrhovatel vlastní 97,72% podílu na stávajícím základním kapitálu a hlasovacích právech a (2) "... Navrhovatel není povinen učinit dodatečnou nabídku převzetí, protože Cílová společnost je holandskou společností a příslušné právní předpisy holandského práva obchodních společností nevyžadují učinění dodatečné nabídky převzetí".  Navrhovatel navíc oznamuje, že bude usilovat o rychlé stažení akcií z burz v Praze a Londýně.

Graf 2, Zentiva, OS MACD a Bollingerova pásma k 17.3. - pro zvětšení klikněte

A to je další zpráva, která nejspíš také částečně ovlivní úterní obchodování - ale jen zbývajících 2,28% akcií! Takže to asi nebude až tak silné.

Ale to není všechno.  Další zpráva přišla od analytiků Credit Suisse. Akcie obchodované na pražské burze mají podle nich lepší vyhlídky než například akcie maďarské nebo polské. Zvýšili jim totiž ve své analýze investiční  doporučení na "overweight". Jinými slovy investorům doporučují, aby zvýšili podíl českých cenných papírů ve svých portfoliích oproti jejich váze v indexu rozvíjejících se zemí Evropy, Blízkého východu a Afriky MSCI EMEA. Dosavadní doporučení znělo držet stejný poměr českých akcií jako ve zmíněném indexu. To je bezpochyby dobrá zpráva. Jen ale jestli přišla ve vhodnou chvíli, že?

Komentář k novým investičním doporučením také dává tušit, že si analytici Credit Suisse vzali výzvu guvernérů centrálních bank střední Evropy z předchozích týdnů - aby neházeli všechny akcie do "jednoho pytle" - k srdci. Klíčovým důvodem změny preferencí analytiků Credit Suisse je, že nyní považují relativně silný bankovní sektor a vnější pozici Česka za důležitější než jeho zranitelnost, danou tím, že jde o nejotevřenější ekonomiku regionu. Česko má podle analýzy také ze tří zmiňovaných zemí nejlepší vyhlídky pro následujících 12 měsíců, pokud jde o zisk na akcii.

Na seznamu akcií, na něž se Credit Suisse v regionu zaměřuje, zůstává z českých akcií ČEZ a Telefónica O2, grafy 3 a 4.

Graf 3, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 17.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 17.3. - pro zvětšení klikněte

Dnešní vývoj na pražské burze tak tedy určitě ovlivní postoj investorů k Orco Property. S vysokou pravděpodobností negativně. Jen a jen se tak při každé obchodní seanci potvrzuje, že stále může být všechno jinak. Takový vývoj samozřejmě ani ani trhům, ani investorům neprospívá.

Na druhé straně už ale celý minulý týden technická analýza a predikce zkušených analytiků a investorů signalizují něco jiného.  Možné oživení a posilování nadějí na růst. Ony naděje ale stále sráží ke dnu objemy. Jejich vývoj je v těchto dnech klíčový a obrat vzhůru nepotvrzují. Proto jsme, konkrétně k dnešnímu obchodování, poměrně skeptičtí.

Zajímá vás co je projekt Klientský servis 365/228? Klikněte si sem!

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688