X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  12.03.2009 09:23:01

Forex: Japonský jen k dolaru koriguje ztráty z minulých týdnů

Zajímavé obchodování nabídla včerejší seance na páru USD/JPY, kde se japonskému jenu podařilo zpevnit k dolaru a umazat tak část ze ztrát, které nabral v průběhu minulých šesti týdnů. Ten k dolaru dokázal růst o 1,4% a uzavřel na ceně 97,20 USD/JPY. Důvodem k růstu však nebyla ani tak situace v Japonsku, jako spíš fakt, že se americký dolar, díky pozvolnému příklonu zpět k rizikovějším aktivům, dostal pod prodejní tlak na všech nejvíce obchodovaných párech. Japonská měna si navíc v minulých týdnech prošla na páru s americkým dolarem poměrně silným výprodejem, když jen od poloviny ledna ztratila ze své hodnoty 11% a tak obchodníci využili změnu sentimentu ke korekci takto výrazného oslabení. Přestože má japonská měna stále poměrně dostatek prostru k růstu, který je ze spodu omezen relativně vzdálenou hranicí 94,70 USD/JPY, v horizontu dalších týdnů a měsíců vidíme rizika dalšího slábnutí spíše na straně jenové kotace. Japonská ekonomika totiž patří mezi průmyslově vyspělými zeměmi mezi vůbec nejvíce zasažené krizí a díky své závislosti na exportu hrozí, že se receseJaponsku protáhne více, než tomu bude v případě Spojených států a Evropy. Již nyní si přitom Japonsko prochází nejhorší recesí od dob druhé světové války, což potvrdily také revidované výsledky HDP, které přišly z Japonska v noci ze včerejška na dnešek a podle kterých se japonský HDP propadnul v posledním čtvrtletí minulého roku o skokových 3,2%.

K tomu největší měrou přispěla především kolabující zahraniční poptávka, kterou do značné míry utlumila také prudce zpevňující japonská měna, jež v minulém roce zpevnila k dolaru o necelých 20%. Díky propadu zahraniční poptávky se tak japonská obchodní bilance po více než čtvrtstoletí dostala do červených čísel a společně s ní v lednu také běžný účet, který vykázal deficit 172,8 mld. JPY. Ještě před dvanácti měsíci přitom dosahoval přebytku 1 163 mld. JPY. V Japonsku se díky propadu exportu na polovinu snížila průmyslová produkce meziročně o třetinu a to si tak v nadcházejících měsících bude muset projít velmi bolestivým procesem přizpůsobování novým podmínkám, který se podle našeho názoru bude muset začít projevovat také na kurzu domácí měny. Její včerejší zisky proto hodnotíme opatrně a nedivili bychom se, kdyby své ztráty na páru s americkou měnou v průběhu dalších týdnů ještě navyšovala. Jakýkoliv případný růst japonské měny k dolaru tak obchodníci podle nás budou využívat jako dobrou příležitost k jejímu opětovnému prodeji.

Dnešní obchodování toho z Japonska příliš nenabídne a tak bude hlavním market moverem situace na finančních trzích, jejíž další zlepšování může opět krátkodobě částečně ubrat dolarovým býkům vítr z plachet a pomoci JPY navázat na včerejší růst. To se mu podařilo alespoň v ranních hodinách a tak se v 8:00 se prodával k dolaru na ceně 96,44 USD/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688