Akcie ve světě  |  27.02.2009 16:41:58

BASF zveřejnil v složitém tržním prostředí solidní výsledek

• Celkový rok 2008: tržby plus 8 procent, příjmy z provozní činnosti před speciálními položkami mínus 10 procent
• Výrazný pokles globální ekonomiky se odrazil na výnosech ve 4. čtvrtletí
• Urychlení programů restrukturalizace a efektivity
• Vyhlídky do roku 2009: BASF očekává pokles tržeb v porovnání s rokem 2008 a ještě větší pokles příjmů z provozních činností
• Ambiciózní cíle: získat na kapitálových nákladech a udržet stabilní podíl na zisku

Ludwigshafen, Německo: BASF – The Chemical Company – jedná rychle a rozhodně v boji s důsledky finanční ekonomické krize:
• Výrobní kapacity a investice se na celém světě přizpůsobují drastickému poklesu poptávky
• Urychluje se implementace programů restrukturalizace a zvýšení efektivity
 
Na výroční tiskové konferenci společnosti BASF, která se konala včera v Ludwigshafenu, předseda představenstva BASF Dr. Jürgen Hambrecht uvedl: “S naším diverzifikovaným portfoliem jsme v dnešní době recese v lepší pozici než jiné podniky z našeho odvětví. Stabilizujícím prvkem jsou zejména silné segmenty jako ochrana rostlin, výživa, kosmetika, hygiena, ale také ropa a plyn. Právě nyní je velmi důležitý fakt, že stojíme na pevných finančních základech a máme jedno z nejlepších hodnocení v chemickém průmyslu. Mezi naše silné stránky patří vysoké cashflow, které v roce 2008, tak jako v minulých letech, výrazně překročilo 2 miliardy EUR.“

Financovaní skupiny BASF zůstává stabilní. Na konci roku 2008 měla společnost podíl vlastního kapitálu približně 37 procent. Finanční zadluženost skupiny BASF představovala při likviditě 2,8 miliard EUR sumu 14,5 miliard EUR. Přibližně 57 procent z těchto dluhů tvoří dlouhodobé závazky se splatností více jak jeden rok. Krátkodobé a dlouhodobé financovaní z cizích zdrojů je založené na podnikových dluhopisech s vyrovnaným profilem splatnosti. Navzdory napjaté situaci na úvěrových trzích byla společnost BASF schopná samofinancování prostřednictvím cenných papírů bez jakýchkoliv problémů.

Za účelem dlouhodobého udržení konkurenceschopnosti společnosti urychluje BASF své probíhající programy restrukturalizace a zefektivňování a mimo to v rámci celé skupiny uzavře méně ziskové závody a zařízení. Týká se například závodů Coatings ve Spojených státech, Asii a Evropě a závodů na výrobu plastových meziproduktů v Asii. Za normálních okolností by byly tyto kapacity nahrazené novými investicemi. BASF v současnosti zavírá kapacity rychleji než se původně plánovalo. V důsledku toho dojde v průběhu roku 2009 celosvětově ke zrušení nejméně 1 500 pracovních míst.  

Solidní výsledek za rok 2008
Navzdory hluboké globální ekonomické krizi zaznamenala společnost BASF –  The Chemical Company za rok 2008 solidní výsledky. Tržby se v porovnání s rokem 2007 zvýšily na 62,3 miliardy EUR, což způsobily zejména vyšší ceny ve všech divizích. Ceny vstupních surovin, které byly nestálé a v ročním průměru nad úrovní předcházejícího roku, se však nepodařilo v plné míře přenést na odbytové trhy. EBIT před speciálními položkami směřoval až do 4. čtvrtletí k novému rekordu, ale na konci roku skončil s téměř 6,9 miliardami EUR 10 procent pod rekordní úrovní z předcházejícího roku.

Výhled pro rok 2009
Rok 2009 bude rokem plným výzev, jaké jsme ještě nikdy nezažili,” uvedl Hambrecht. “Po dramatickém poklesu našeho globálního byznysu ve čtvrtém čtvrtletí 2008 se poptávka po chemických výrobcích nezvedla ani na začátku roku 2009. Změna trendu není momentálně na obzoru. Naopak, situace na našich odbytových trzích se vyhrocuje a zásoby jsou stále příliš vysoké. Chemický průmysl je proto stále v poklesu.”

Hambrecht dále uvedl, že všechny odhady a předpovědi jsou nyní předmětem velké nejistoty. Snaha poskytnout přibližnou prognózu na rok 2009 vychází z následujících makroekonomických rámcových podmínek:

• výrazný pokles globálního ekonomického růstu (–0,3 procenta), zejména v důsledku poklesu v průmyslových zemích (–1,6 procenta), taktéž i pokles celosvětové chemické produkce  (kromě farmaceutického průmyslu, –2,0 procenta
• kurz euro/dolar v průměru 1,30 dolarů za euro
• průměrná cena ropy (Brent) 50 dolarů za barel v roce 2009

I přes zohlednění akvizice společností Ciba a Revus Energy očekává BASF v porovnání s rokem 2008 pokles tržeb a ještě výraznější pokles příjmů z provozních činností, který zatíží náklady spojené s integrací. Společnost má za cíl pokrýt svoje kapitálové náklady a udržet konstantní dividendy. „Vzhedem k současné hospodářské a obchodní situaci jsou tyto cíle vysoce ambiciózní,“ říká Hambrecht. „Výdaje na výzkum a vývoj plánujeme ponechat na stejné úrovni jako v předcházejících letech, čímž chceme zabezpečit náš dlouhodobý úspěch.“

Růst prodeje v Evropě
Společnosti v Evropě zaznamenaly nárůst tržeb o 13 procent na 38,7 miliardy €. Od druhého poloviny roku 2008 je hospodářský rozmach v regionu na ústupu. Výnosy z provozní činnosti ve výšce 5,8 miliardy EUR byly výrazně vyšší než v roce 2007, zejména díky segmentu Ropa a zemní plyn.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688