Většina zlodějů chodí dveřmi, o kvalitní zabezpečení se zajímá minimum lidí

Poptávka majitelů bytů po větším zabezpečení roste, ne však přímo úměrně rostoucí hodnotě jejich majetku. Podle zkušeností společnosti ASSA ABLOY vyrábějící zámky a cylindrické vložky pod značkou FAB se o kvalitnější zabezpečení dveří zajímá překvapivě pouze 5 % zákazníků. Právě dveře jsou přitom nejčastěji využívány pro násilné vniknutí zlodějů do bytu. Například Česká pojišťovna evidovala v roce 2008 přes 12 tisíc případů krádeží, tedy 33 denně.  Téměř v polovině případů zloději vnikli dovnitř dveřmi.

Také podle statistik Ministerstva vnitra jsou ze 48 % zneužívány pro násilné vniknutí do bytu dveře a z 37 % okna. Zhruba 40 % zlodějů ztrácí zájem o dveře, které by neotevřeli do 10 minut. Investice do ochrany přístupových cest se tedy vyplatí. „Řešení je celá řada od sofistikovaných moderních elektronických systémů, přes bezpečnostní dveře až k celé škále drobnějších a cenově příznivých doplňků, které také dobře splní svůj účel. Patří sem bezpečnostní zámky, cylindrické vložky, kování, závory a zařízení proti vysazení z pantů, přídavné zámky či klasický bezpečnostní řetízek. Kvalitní bezpečnostní zámek si zaslouží i rozestavěný dům, krádeže nezabudovaného vybavení (rozvody topení, elektřiny, bojlery) a dalších zařizovacích předmětů jsou totiž v poslední době velmi časté,“ uvádí Kateřina Růžanská ze společnosti ASSA ABLOY.

Dostatečné zabezpečení bytu ocení i pojišťovny, které za kvalitní ochranu poskytují slevy na pojištění. Řada pojišťoven předepisuje stupeň zabezpečení podle výše pojistné částky sjednané pro případ krádeže. Stupeň zabezpečení může korespondovat s limitem výše pojistného plnění, čím nižší zabezpečení, tím nižší pojistné plnění. Česká pojišťovna nepředepisuje klientům žádné konkrétní zabezpečení, ale za kvalitní bezpečnostní zámek poskytujeme slevy ve výši 10 %,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.

Odborným rádcem při orientaci ve škále výrobků značky FAB je PYRAMIDA BEZPEČNOSTI. „Čtyři barevně odlišené stupně bezpečnosti reprezentují jednotlivé úrovně zabezpečení dle normy, která definuje odolnost výrobků proti odvrtání, vyhmatání, vytržení či hrubému násilí“, vysvětluje Kateřina Růžanská ze společnosti ASSA ABLOY.

Bohužel méně už lidé myslí na pravidelnou revizi zabezpečení i pojistky. Jak vyplynulo z údajů České asociace pojišťoven, přes 62 % lidí, kteří mají pojištěn svůj majetek, nikdy neaktualizovalo pojistnou smlouvu. Pokud se ale hodnota majetku navýší zhruba o pětinu, je nejvyšší čas myslet nejen na přepracování pojistné smlouvy, ale pokud je domácnost už nemá, tak i na kvalitnější zabezpečení.

Společnost FAB, s.r.o. byla založena v roce 1911. V roce 1997 se stala členem celosvětového koncernu ASSA ABLOY, který zaujímá vedoucí postavení v oblasti uzamykacích systémů. Značka FAB je synonymem vysoké kvality výrobků a neustále zdokonalovaných zabezpečovacích systémů, což dokládá i certifikace systému jakosti FAB dle EN ISO 9001:2000. ASSA ABLOY Czech&Slovakia disponuje celorepublikovou sítí Profi center a Servisních středisek pro značku FAB.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy