Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.02.2009 09:46:58

ČEZ získá majoritu v německém MIBRAGu a může převzít tureckou SEDAS

Konsorcium Severočeských dolů Chomutov, člena Skupiny ČEZ, a skupiny J&T zvítězilo v tendru na koupi 100% podílu v německé důlní společnosti MIBRAG. Celková hodnota transakce dosáhne  404 mil. EUR.

Severočeské doly Chomutov a skupina J&T dnes podepsaly smlouvu o nabytí 100% podílu ve společnosti MIBRAG od amerických společností URS Corporation a NRG Energy Inc. Vypořádání transakce je očekáváno po jejím schválení Evropskou komisí nejdříve v průběhu druhého čtvrtletí roku 2009.

MIBRAG bude vlastněn společným podnikem, ve kterém  budou  mít Severočeské doly Chomutov a skupina J&T shodný podíl.

Daniel Beneš, předseda dozorčí rady Severočeských dolů Chomutov a 1. místopředseda představenstva ČEZ, řekl:” Akvizice MIBRAG Severočeskými doly je pro celou Skupinu ČEZ velice důležitá. Znamená pro nás další posun v našem podnikání v Německu, kde jsme v současné chvíli aktivní v pozici obchodníka na velkoobchodním trhu.”

„Firemní kultury obou společností jsou si blízké z důvodu staletých vazeb německých a českých horníků. MIBRAG je velmi dobře řízen a společnost spravuje stabilní portfolio dlouhodobých odběratelských kontraktů se spolehlivými zákazníky, což velmi dobře zajišťuje tržby společnosti,“ dodal Jan Demjanovič, předseda představenstva a generální ředitel Severočeských dolů Chomutov.

Akvizice společnosti MIBRAG je součástí našeho dlouhodobého strategického záměru posilovat svoji přítomnost v energetickém sektoru a současně znamená doplnění skupiny o těžbu uhlí,“ komentoval transakci Daniel Křetínský, partner skupiny J&T. “Vysoce si ceníme MIBRAGu jako renomované, stabilní a efektivně fungující společnosti. Cítíme se zavázáni pokračovat v její nejlepší tradici a podporovat její další rozvoj.”

MIBRAG těží hnědé uhlí ve středoněmeckém uhelném revíru poblíž Lipska. Vlastní a provozuje dva otevřené uhelné doly Profen a United Schleenhain, s celkovou roční produkcí uhlí ve výši 19 miliónů tun. Prokázané rezervy dosahují zhruba 530 miliónů tun uhlí, s významnou možností jejího dalšího rozšíření.  Součástí  společnosti MIBRAG jsou také tři kogenerační energetické zdroje s celkovým instalovaným výkonem 208 MWe. V roce 2008 vyrobilo toto portfolio zdrojů celkem 1,4 TWh elektřiny a dodalo  více než 2 000 TJ tepla. Součástí MIBRAG je také závod na zpracování uhelného prachu. Více informací o společnosti  MIBRAG naleznete na www.mibrag.de.

Zdroj: TZ ČEZ

Čistý zisk společnosti za rok 2007 dosáhl 44mil. EUR, cena 404mil EUR za 100% podíl (P/E 9,2) je celkem přiměřená. Na druhou stranu je akvizice pozitivní zprávou ze strategického hlediska, když se ČEZ neúspěšně pokoušel získat podíl v Mostecké uhelné společnosti. V další zprávě ČEZ získal povolení Evropské komise na koupi podílu v Akenerji.

Jakub Židon


Související zpávy:
prosinec 08 - Skupina ČEZ dnes podala nabídku na německý MIBRAG 
                  - ČEZ chce za 10 mld. koupit hnedouhelné doly v... 

Podle dalších zpráv vyslovila EK souhlas k převzetí tureckého distributora Sedas. Společný podnik ČEZ a turecké Akenerji, který nese jméno Akcez, za firmu zaplatí 600 milionů dolarů (zhruba 13,2 miliardy korun).
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688