Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  22.02.2009 14:17:21

Jaké jsou příčiny krize?


Bublana bych se nebál, poznamenal v dnešních Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Ivan Langer. Bylo to řečeno sice v souvislosti s povolební rotací funkcí, ale zároveň je to signifikantní pro seskupování politiků do duelů o nedělním poledni. Dalo by se říci, že pro víkendové rozprávky Langer vyměnil Grosse za Františka Bublana. Připusťme, že z hlediska ministra a jeho opozičního stínu jde o logickou sestavu, nicméně pro diváka to v dlouhodobé perspektivě zas tak velký přínos není. Langerovi je Bublan určitě příjemný soupeř, neboť na politika vystupuje neobvykle korektně a žádný strach dopředu nevzbuzuje.

Na pořadu úvodní hodiny byl politický extrémismus, stěhování cizinců, postihy agresivních a neukázněných řidičů.  V prvním tématu se oba zúčastnění shodli na potřebě zamezit zakládání nových stran se stejným personálním obsazením nebo nastrčenými figurami, pokud již bude nějaká extrémistická strana soudem zakázána. Shoda však nepanovala v názorech na řešení (ne)pobytu cizinců na českém území v současné ekonomické situaci, k úplnému souladu rovněž nedošlo ve věci řešení bezpečnosti na silnicích.

Otázka absence policistů při dopravních nehodách (do určité výše škody) je diskutabilní, podobně jako jejich nepřítomnost na stadionech při sportovních akcích. Na jedné straně nutno vnímat argument, který se dá lapidárně vyjádřit "kdo se sportem obchoduje, ať si jeho provoz zabezpečí sám," na druhé straně občan platí daně a očekává, že stát mu bude svými orgány zajišťovat  odpovídající servis.

Rovněž úvahy o platbě za příjezd policie k nehodě (se špatně odhadnutou výší škody) jsou svým způsobem ideově propojeny s poplatky ve zdravotnictví, které se probíraly jak v OVM, tak v Partii s hejtmanem Radko Martínkem. Je totiž pozoruhodné, kolik nápadů na zvláštní úhrady se objevuje, a to v oblastech, kde mají fungovat pojistné systémy, resp. daně

Rozpory, pokud jde o oprávněnost provádění kontrol postupu krajů při uzavírání darovacích smluv na poplatky ve zdravotnictví, byly evidentní a předem jasné. Bublan upozorňoval na nelegálnost pokynu premiéra, Langer ho hájil.

V ekonomické části Otázek přijali pozvání Eduard Janota, Jiří Rusnok a vstupující Jan Mládek. Jimi prezentované výhledy nevzbuzovaly žádný optimismus. V této souvislosti si zaslouží pozornost postřeh, že naše civilizace neustále hledá cesty jak vyjít ze současné nepříznivé situace, ale málokdo se snaží pojmenovat důvody proč se do ní dostala. Mnoho někdejších, ale společensky nadále aktivních, suverénů by totiž muselo přiznat barvu, samozřejmě nikoli jen v Česku.

                 Další informace a zajímavosti  zde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688