Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.02.2009 09:11:21

ČR - lednová inflace stoupla oproti prosinci o 1,5%

Indexy spotřebitelských cen - inflace - leden 2009

Celková hladina spotřebitelských cen vzrostla v lednu proti prosinci o 1,5 %. Meziměsíční růst spotřebitelských cen způsobilo zvýšení cen především v oddíle bydlení. Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zpomalil na 2,2 % (ze 3,6 % v prosinci). Byl to nejnižší meziroční růst cen od března 2007.

* * *
Meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen o 1,5 % ovlivnily zejména administrativně ovlivňované ceny, které vzrostly o 5,8 %, zatímco tržní ceny se zvýšily o 0,4 %. Růst regulovaných cen způsobily ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny elektřiny o 11,6 %, tepla a teplé vody o 3,2 %, vodného a stočného o 8,7 %. Čisté nájemné v nájemních bytech se zvýšilo o 15,3 %, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 22,8 % a v bytech s tržním nájemným o 1,6 %. Růst tržních cen ovlivnilo zvýšení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde vzrostly především sezónní ceny ovoce o 11,8 % a zeleniny vč. brambor o 9,4 %. Vyšší byly i ceny cukru o 2,6 %, čokolády a čokoládových výrobků o 3,5 % a nealkoholických nápojů o 2,8 %. Ceny alkoholických nápojů se zvýšily o 1,5 %. V oddíle rekreace a kultura ovlivnilo růst cen zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 3,1 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny pojištění o 4,6 %.

Na snižování cenové hladiny působil zejména pokles cen v odívání o 3,0 % a obuvi o 3,7 % v důsledku výprodejových akcí především zimního zboží. V dopravě pokračoval pokles cen pohonných hmot, který se v lednu zmírnil a dosáhl 3,3 %. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů a ceny telefonických a telefaxových služeb v důsledku nových nabídek operátorů. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly nižší zejména ceny chleba o 4,5 %, běžného pečiva o 3,8 %, mléka o 1,1 % a másla o 3,9 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,1 % a ceny služeb o 2,1 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 2,2 %, což je o 1,4 procentního bodu méně než v prosinci. Zpomalení cenového vývoje se projevilo zejména u položek, jejichž ceny v loňském lednu výrazně vzrostly. Největší zmírnění cenového růstu zaznamenaly ceny v oddíle zdraví, kde došlo k eliminaci vlivu zavedení regulačních poplatků v loňském lednu. Podobně v oddíle veřejné stravování a ubytování, částečně u potravin a dalších výrobků a služeb odezněl vliv zvýšení DPH od ledna 2008. V oddíle rekreace a kultura přestalo působit loňské zvýšení televizních poplatků.

Meziroční cenový růst nadále nejvíce ovlivňovaly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 24,3 %, elektřiny o 11,6 %, tepla a teplé vody o 9,2 %, vodného o 13,4 %, stočného o 14,2 %. Čisté nájemné vzrostlo o 18,9 %, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 26,2 % a v bytech s tržním nájemným o 5,4 %. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 13,7 %.

Opačný vliv na meziroční vývoj hladiny spotřebitelských cen měly ceny v dopravě, kde ceny pohonných hmot klesly o 24,6 % a ceny automobilů o 11,5 %. Nižší než loni byly i ceny potravin v důsledku poklesu cen zejména ovoce o 12,6 %, chleba o 3,9 %, běžného pečiva o 4,3 %, mouky o 7,4 %, vajec o 16,2 %, čerstvého mléka o 9,9 %, sýrů o 8,6 %, másla o 15,1 %, brambor o 10,0 %. Pokračoval pokles cen oděvů o 1,1 %, přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 1,8 %, audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 13,8 %. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů a ceny telefonických a telefaxových služeb.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 4,9 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně vyšší o 1,8 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v lednu 5,9 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v prosinci 2008.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v prosinci 2,2 %, což je o 0,6 procentního bodu méně než v listopadu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 10,4 %) a Litvě (o 8,5 %), nejméně v Lucembursku (o 0,7 %) a Portugalsku (o 0,8 %). V Německu zpomalil cenový růst na 1,1 % (z 1,4 % v listopadu), na Slovensku na 3,5 % (ze 3,9 % v listopadu).

Podle předběžných výpočtů vzrostl v ČR meziměsíčně HICP v lednu o 1,4 %, meziročně zpomalil na 1,4 % (ze 3,3 % v prosinci). Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za leden 2009 je 1,1 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP )

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688