IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Makroekonomika  |  04.02.2009 12:37:01

Prodej automobilů v USA meziročně zpomaluje o 37%

Prodej automobilů ve Spojených Státech v lednu nepřetržitě zpomaluje 15 měsíců až pod hladinu 10 milionů což je v meziročním porovnání propad o 38%. Naposledy prodej aut rostl v říjnu 2007 podle statistik Autodata. Zákazníci se stále vyhýbají autosalonům kvůli přetrvávající nejistotě, nemají volné zdroje a obávají se ztráty zaměstnání v budoucnu. Dostupnost bankovních úvěrů a půjček je omezena.

Podle sezónně očištěných dat dosahovalo v lednu roční tempo prodejů 9,57 milionů jednotek po 10,28 milionů v prosinci a 10,2 milionů v listopadu což byl nejhorší výsledek od června 1982: Analytici poradentské společnosti IHS Global Insight předpovídají tento rok tempo prodejů 10,3 milionů vozů, hluboko pod 13,2 miliony před rokem a 16,1 mil v roce 2007.

Detroitské automobilky GM a Chrysler budou nutně potřebovat obrat a vzestup prodejů poté co obdržely federální pomoc ve výši 13,4 miliard dolarů. Obě značky nabízejí slevy, zvýhodněné ceny zaměstnancům i dealerům. V pololetí roku by podle ekonomů mohlo dojít ke stabilizaci pokud se projeví ekonomické stimuly a dojde k uvolnění trhu s úvěry.

Americký automobilový sektor v lednu prodal 656,9 tisíc jednotek oproti 1,039 mil vloni což byl meziroční pokles o 37%, uvedla statistika Autodata.

Prodej top producenta General Motors meziročně klesl o 49%, třetí největší automobilce Ford Motor o 39%, čtvrté největší automobilce Chrysler o rekordní 55%. Celkový prodej v severní Americe je meziročně zhruba poloviční.

Asijiské automobilky postihlo globální zpomalení rovněž velmi tvrdě. Meziroční asijský prodej v lednu zpomalil o 25,5%. Prodej druhé největší automobilky Toyota Motors meziročně klesá na americkém trhu 14. měsíc. V lednu o 32%. Nejprodávanějším vozem v USA je stále Camry s počtem 20,8 tisíc, hned v závěsu Corolla/Matrix. Prodej Honda zpomalil o 28%. Model Accord drží třetí pozici v USA s počtem vyšším jak 16,5 tisíc. Nissan oznámil 30% zpomalení poptávky, Subaru naopak 8% růst. Korejské automobilce Hyundai nečekaně stouply prodeje o 14%, Kia o 3,5%.

Evropské automobilky zaznamenaly nejnižší ztráty oproti asijské a severoamerické konkurenci. Celkové lednové prodeje v USA meziročně zpomalily o 22%. VW reportoval 16% pokles, prodej Daimler zpomalil o 33%, BMW o 15%, Porsche o 36%.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688