Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Investice  |  29.01.2009 13:59:56

Úsporná opatření, třeba v podobě energetických projektů, jsou cestou do předu

Stavebnictví, automobilový průmysl, sklářství… To jsou synonyma ekonomických oborů, na které dolehla i v tuzemsku světová finanční krize. Na druhou stranu si ale majitelé a podnikatelé kladou otázku: Je opravdu tak zle? Redakce serveru Kurzy.cz si proto pozvala k rozhovoru Radimem Vaňkem, marketingovým ředitelem společnosti IP Izolace Polná o tom, jestli je obor sestavování Energetických projektů světlo na konci krizového tunelu.

Jak lze pro čtenáře srozumitelně přeložit Řízení energetických projektů? A co za tím vůbec je?

Energetický projekt chápeme jako činnost mířící k získání kontroly nad hospodařením s energiemi například v rámci výrobního závodu. Jedná se o měření, distribuci energie, energeticky úsporná opatření, ceny od dodavatelů atd. Cílem je stav, kdy klient ví v jaké situaci se jejich energetické hospodářství nachází jaká jsou rizika a jaké příležitosti pro úspory.


Pokud budu hledat informace o energetických projektech všude se dočtu, že alfou a omegou celého procesu je management, proč je tak klíčový?

Víte taková fabrička nebo komplex budov ve městě je vlastně jako živý organismus. Pokud má nějakou nemoc, potřebujete důvěryhodného a odborného partnera (lékaře) na dlouhodobou léčbu. V dnešní době se zejména podniky potřebují starat o vlastní byznys a proto přenechávají řízení energetického hospodářství na partnerovi. Energetický management je forma trvalé spolupráce.

 

Jaké vy osobně vidíte perspektivy byznysu, vzhledem k dopadům celosvětové finanční krize?

Krize je důsledkem nerovnováhy a určitě za čas přejde. Co však nepřejde jsou zvýšené nároky na energie v provozech. Dokud vědci nevymyslí něco co opravdu radikálně změní naše možnosti v oblasti dostupnosti a uchování energií, budeme se muset zaměřit na úspory a chytré využívání stávajících zdrojů. Proto si myslím, že ti kteří myslí do budoucna a nemají vyloženě existenční problémy budou do úsporných opatření investovat i nadále.


Hodně frekventovaným termínem jsou také úspory, jak lze podle vás dosáhnout optimálního poměru náklady/funkčnost energetického projektu s ohledem na úspory?

Ideál neexistuje. Lze se však k němu přiblížit a to v první fázi tak, že zrealizujete detailní průzkum a analýzu stávajícího stavu. V tomto ohledu využíváme služeb našich energetických auditorů. Projdou budovy a výsledkem je hodnocení a návrh opatření podle nejlepších návratností. Základem je energetický audit. V našem případě je ale opravdu jen začátkem.

 

A kde lze vůbec uspořit, pokud mluvíme o energetických projektech?

Je to různé. Zde jsme opravdu výjimeční. Díky unikátnímu systému dokážeme zhodnotit energetická rizika v různých oblastech včetně personálu. Představte si, že máte novou izolační fasádu na škole a učitelé neumí v zimě správně větrat. To je tragedie, protože celá investice tím pádem nemá požadovanou návratnost. Základem pro výrazné úspory je opravdu komplexní přehled a to je ta největší hodnota. Zbytek je jen technika, stavařina a personalistika.


O jaký konkrétní typ, nebo model mají v tuzemsku zákazníci největší zájem?

Zákazníci upřednostňují trvalou spolupráci, kdy se u nich náš specialista (poradce) pravidelně jednou popřípadě dvakrát za měsíc objeví a řeší průběžně požadavky ze strany investora. Jsme schopni zajistit i dotační tituly, projektovou dokumentaci nebo pomoc při realizaci konkrétních úsporných opatření.


Jak byste hodnotil trh tohoto podnikání v ČR jako celek, a jak pracuje podle vás konkurence?

V současné době mají vcelku dobře problematiku vyřešenou velké podniky a města. Horší je to už u menších měst cca 20 tisíc obyvatel. Povědomí a potřeba energetických specialistů je spojena spíše s problematikou dotací a k nim potřebných energetických auditů. Nicméně komplexní hodnocení a řízení energií například v rámci všech budov ve vlastnictví města nenabízí pro menší klienty téměř nikdo.


Jaké jsou aktuální trendy při tvorbě současných energetických projektů?

Jednoznačně komplexnost služeb. Lidé se v době krize musí soustředit více na věci kterým rozumí a na zbytek hledají specialisty. My umíme dostat energie pod trvalou kontrolu a to je také poslání energetických projektů. www.energeticke-projekty.cz.

 

 

Radim Vaněk – marketingový ředitel, majitel společnosti

Dokončil studia na ČVÚT Praha fakultě stavební. Od roku 1990 se pohybuje v obchodní sféře. Od roku 1995 spolumajitel společnosti IP IZOLACE Polná, s.r.o. (www.ippolna.cz) zajištující zateplovaní objektů systémem magmarelax (www.magmarelax.cz ). V rámci činnosti marketingového ředitele společnost dokázala do dnešní doby zrealizovat více než 6000 projektů zaměřených na snížení nákladů za vytápění. V roce 2006 spoluzakladatel divize ENERGETICKÉ PROJEKTY. Společnost tak reagovala na poptávku zákazníků po komplexním řešení hospodaření s energiemi. Po dvou letech intenzivního vývoje vznikl unikátní systém. Dokáže trvale vyřešit energetickou optimalizaci objektů, provozů i celých komplexů včetně zapojení personálu a nastavení řídících a kontrolních postupů. (www.energeticke-projekty.cz )

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688