Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  26.01.2009 13:18:24

Skláři vyjednávají o záchraně svého živobytí

Sklářům z polostátní sklářsko-porcelánové skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus svitla naděje na lepší zítřky. Podle oficiálních zpráv se má tento týden rozhodnout o částečné záchraně podniku, která by spočívala v zachování výroby Crystalexu, samozřejmě ovšem s nižším počtem zaměstnanců.

 

Podle deníku Mf Dnes má princip fungovat následovně: Stát by se měl zaručit za úvěry ve výši zhruba padesát až sto milionů korun. Díky nim by se udržel v chodu závod Kavalier, kde se vyrábí žáruvzdorné sklo značky Simax, a obnovil by se částečný chod Crystalexu Nový Bor. Vše mají posoudit ještě věřitelské banky. Teprve pak poputují na ministerstvo financí.

 

Mladá fronta Dnes ale varuje, že pochodit na ministerstvu nebude snadné. Jeho šéf – ministr Miroslav Kalousek  totiž příliš nadšení pro podporu konkrétních oborů průmyslu nevyjádřil a případná intervence z veřejných prostředků do skla musí být podle něj podložena jednoznačnými údaji, které vyloučí prohlubování ztrát a zaručí návratnost peněz. Přesto je v záloze ještě jeden plán. Neuspějí-li totiž skláři s výše popsaným návrhem, je ve hře ještě pořád privatizace celého podniku. Vyjednávají budou ale velmi těžká, a to nejen s ohledem na vysoké ztráty a dluhy, které dosahují téměř čtyři miliardy korun. Problémem může být také to, že o skupinu zatím velký zájem není.

 

To u další firmy ze stáje kdysi mohutného Crystalexu, totiž v Karlovarské porcelánce, je situace ještě zoufalejší. Nejen, že už zhruba 1 100 zaměstnanců ví, že přijde o práci, ale je téměř jisté, že před definitivním koncem může firmu zachránit pouze to, když jí někdo koupí. Investor se zatím nenašel a práci mají v porcelánce zajištěnu do konce března. Pak bude konec. Insolvenční správce porcelánek Tomáš Čermín pro MfD uvedl, že firma má zatím jednu nabídku od investora, který projevil zájem o jeden ze závodu Karlovarského porcelánu. Správce ale čeká, že se další firmy ještě přihlásí.

 

Na podávání oficiálních nabídek mají zájemci o odkoupení porcelánky čas ještě do konce tohoto týdne. To ale neznamená, že by poté byl prodej vyloučen. Bohemia Crystalex Trading.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688