X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  07.01.2009 09:23:02

Akciové indexy pokračovaly v novoročním růstu

V zelených číslech včera uzavřely obchodování akciové indexy v Evropě a ve Spojených státech a na optimistické vlně dnes pokračuje obchodování také v Asii. Světové akcie tak pokračují v poněkud překvapivě příznivém zahájení roku 2009, když rostou i navzdory ne zrovna příznivým ekonomickým datům, což byl příklad i včerejší obchodní seance, která přinesla ze Spojených států další negativní čísla v podobě údajů z trhu s bydlením a hluboké kontrakce továrních objednávek. Akcie si však drží zisky, když obchodníci s nadšením uvítali plán nastupující americké administrativy, která by s sebou moha přinést masivní úlevy pro firmy a střední třídu, v podobě daňových slev. Poté co včera americký index Dow Jones uzavřel výše o 0,69%, rostl tak dnes ráno v Asii japonský Nikkei225 o 2,09%, přičemž mezi nejvíce rostoucí tituly se zařadily těžařské a energetické firmy, kterým zatím nijak neuškodilo prohlášení největšího producenta hliníku ve Spojených státech, společnosti Alcoa, která oznámila propouštění a odprodej části svého majetku. Příznivým faktorem, který pomáhá akciím ostatních těžařských firem totiž i nadále zůstávají ceny komodit na světových trzích, které v posledních dnech začaly znovu růst, když se například barel severomořského brentu k dnešnímu ránu prodával na ceně 50,50 USD.

Včerejší sentiment mezi obchodníky pomohl povzbudit také zápis z prosincového zasedání FOMC, na kterém Fed srazil sazby až na 0,25%. Ten sice přinesl negativní revizi predikce pro vývoj HDP do roku 2009, zároveň však obchodníky ubezpečil, že americká centrální banka bude i nadále pokračovat v politice kvantitativního uvolňování, kdy odkupy cenných papírů zaplavuje banky přebytečnou likviditou, aby je povzbudila k ještě většímu úvěrování firem a domácností.

Dnešní obchodování bude na ekonomická data podstatně chudší než včerejší, přesto i to může navázat na předchozí dny a pomoci indexům k dalšímu růstu, když zatím nejsou připraveny ke zveřejnění žádná ekonomická data, která by mohla vyděsit obchodníky a přinutit je tak k větší korekci zisků z poledních dnů. Taková však přijdou na řadu v pátek, který může v tomto týdnu ještě značně zamíchat s kartami, kdy budou zveřejněny výsledky z amerického trhu práce, které by měly vykázat další silný úbytek v počtu pracovních míst a růst nezaměstnanosti z patnáctiletého maxima o tři desetiny procenta výše až na rovných 7%. Ačkoliv začátek roku zahájily indexy v pozitivním duchu, nic to nemění na tom, že první čtvrtletí bude dalším v řadě, které zřejmě přinese hlubokou kontrakci americké ekonomiky. Ta trpí prudkým růstem nezaměstnanosti a útlumem domácí poptávky, který je nejsilnější za posledních třicet let a který tak může na akciové indexy díky snížení ziskovosti firem doléhat i v nadcházejících měsících.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688