Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  11.12.2008 16:29:07

ČNB rekordně snižuje úroky: Banky reagují zdražováním

Banky se rozhodly vydělávat nejen na bankovních poplatcích, které tvoří téměř třetinu jejich zisků, ale i na neodůvodněně vysokých úrokových sazbách, které chtějí dokonce v příštím roce ještě zvýšit.

 

ČNB rekordně snižuje úroky. Banky reagují zdražením

 

Na svém listopadovém zasedání rozhodla Česká národní banka rekordně snížit úrokové sazby o 0,75 procenta na 2,5 procenta. Kdyby se takto vysoké snížení úrokových sazeb promítlo do úrokových sazeb pro klienty bank, mohla by průměrná hypotéka klesnout ze současný 5,6 procenta na rovných 5 procent. Klienti by tak mohli ušetřit i více než tisíc korun měsíčně. I tak by bylo pro banku toto opatření ziskové. Banky jsou však proti a místo snížení úroků připravují jejich zvýšení.

 

Finanční krize může za vše

 

Za vším dnes hledej finanční krizi. Právě to je také důvod, že se některé banky již dnes snaží odůvodňovat budoucí zvýšení úroků především u hypotečních úvěrů. Úroky u hypoték přitom vzrostly za poslední rok v průměru o 0,5 procenta. Podobný vývoj se prý očekává i příští rok. S tímto oznámením přišla Česká spořitelna, která se rozhodla oznámit, že příští rok očekává právě růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. ¨

 

„Odhadovat vývoj sazeb je za současné situace velice těžké. Během příštího roku se předpokládá spíš jejich postupný nárůst,” řekl pro HN Tomáš Halla, ředitel odboru úvěrů na bydlení České spořitelny.

 

Důvod zvyšování úrokových sazeb z důvodu finanční krize a vysokých budoucích rizik by možná mohl znít logicky, ovšem tomu tak není.

 

České banky chtějí být v Evropském měřítku prostě originální a proto zvyšují úrokové sazby i přes to, že Česká národní banka rekordně snižuje hlavní úrokovou sazbu, za kterou si u ní  právě banky půjčují.

 

Banky si tak výrazně levněji půjčí, ale toto snížení nákladů nejen že nepřenesou na své klienty, ale dokonce jim úroky ještě zvýší. Právě tomuto scénáři však chtěl ČNB předejít. Vypadá to však, že marně.

 

Banky si podřezávají větev

 

Bankám se jejich strategie zaměřená na zdražování a vyvolávání strachu z finanční krize může vymstít. Mohou totiž vlastním přičiněním prohloubit již tak poměrně vysoký propad hypotečních úvěrů a ještě tak situaci zhoršit. Zdražování totiž není způsob, kterým by mohly banky lákat nové klienty, naopak je dražšími úvěry odrazují. Právě na přímý úkor klientů chtějí i příští rok zvýšit banky své zisky. Může však dojít k velkému propadu trhu a očekávání bank se nesplní.

 

Banky, které by měli své klienty uklidňovat a přesvědčovat o svém finančním zdraví a o dobrých předpokladech pro případný nárůst trhu, naopak své klienty straší. Finanční krizí tak obhajují nepopulární kroky a zdražování, čímž mohou mezi své klienty vznést vlnu nervozity a nedůvěry.

 

 

Již letošní rok klesl objem hypoték o 14 procent a pro příští rok se odhaduje pokles ještě vyšší. Právě banky budou jedním z hlavních příčin výraznějšího poklesu.

 

(Autor: Miroslav Zeman, www.bankovnipoplatky.com)

12.12. 08:18  Jak které (kail)
12.12. 08:05  Jak které (Konečný)
11.12. 16:58  Blábol (buffet)
11.12. 16:55  banky u nás bez komentáře (Ježíšek)
11.12. 16:43  Tak to je hardcore... (Sekáč nepřihlášený)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688