Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Investice  |  09.12.2008 14:41:27

III. Finanční fórum řeší otázky dopadů světové finanční krize na ČR

III. finanční fórum, které organizuje Zlatá koruna si vzalo na mušku možná řešení a scénáře průběhu světové finanční krize na Českou republiku. Ještě před tím však agentura Ipsos Tambor udělala exkluzivně pro Zlatou korunu výzkumu, ze kterého vyplývá, že domácí ekonomika míří dolů, ale lidé optimismus neztrácejí.

 

Téma finančního fóra Zlaté koruny bylo zvoleno zcela záměrně: Svět ve finanční krizi: Konec bezstarostných časů? Organizátoři také chtěli zjistit, jak lidé novou situaci vnímají. Některé výsledky, které výzkum přinesl, je samotné překvapily. Výzkum proběhl ve dnech 24. až 28. listopadu a zúčastnilo se ho 500 respondentů ve věku od 18 do 70 let.

 

Na otázku, jak hodnotí ekonomické podmínky v České republice v příštím roce, více než polovina dotázaných (56 %) odpověděla, že se podmínky zhorší. Mezi největší pesimisty patří lidé s vysokoškolským vzděláním, zhoršení očekává 61 %. Nejhůře vidí budoucnost české ekonomiky obyvatelé Královehradeckého kraje, kde se zhoršení obávají tři čtvrtiny dotázaných. To, že ekonomické podmínky zůstanou stejné jako v letošním roce, se domnívá 27 % lidí a jen 14 % si myslí, že se zlepší.

 

Přestože by se měly ekonomické podmínky zhoršovat, lidé sami jsou přesvědčeni, že jejich vlastní ekonomickou situaci to příliš neovlivní. Polovina dotázaných se domnívá, že se jejich osobní ekonomická situace nezhorší a zůstane stejná i v následujícím roce. Pětina dotázaných si myslí, že se jejich ekonomická situace v příštím roce dokonce zlepší a 27 % počítá s jejím zhoršením.

 

Zajímavý vývoj má údaj o těch, kteří očekávají zlepšení. Při výzkumu agentury STEM/MARK, který na vzorku 370 respondentů proběhl v první polovině listopadu, uvedlo zlepšení 11 % dotázaných, u IPSOS TAMBOR to bylo téměř o polovinu více – 20 %. To, že se osobní situace v příštím roce nezmění a zůstane stejná, uvádí u STEM/MARK 55 % a u IPSOS TAMBOR 51 % dotázaných.

 

Z předpokladu, že v osobní rovině by měla ekonomické situace být pro obyvatele spíše stabilní, vychází i všeobecný názor, že spotřebitelské chování se v příštím roce oproti letošnímu příliš nezmění. Téměř polovina dotázaných (48 %) si myslí, že lidé budou dále utrácet a stále stejně se zadlužovat. Tento názor převládá zejména u mladších ročníků. Naopak 38 % se domnívá, že lidé budou spíše šetřit. Tuto skupinu tvoří většinou starší občané.

 

Podle výsledků výzkumu u lidí stále převažuje důvěra v bankovní sektor. Dvě třetiny dotázaných se domnívají, že dopad finanční krize klienti bank nepocítí. Nejvíce bankám důvěřují obyvatelé Prahy (80 %) a Karlovarského kraje (82 %), nejméně obyvatelé v Jihomoravském (53 %) a Královehradeckém kraji (54 %).

 

Pokud jde o zvýšení hranice pojištění vkladů do výše 50 000 EUR (cca 1,25 mil. ), považuje ji 64 % Čechů za dostatečnou. Setrvání u české měny považuje v současné době více než polovina dotázaných (53 %) spíše za výhodu oproti přechodu k euru.

 

Stabilizačním zásahům ČNB a státu v souvislosti s finanční krizí důvěřuje 68 % lidí.  Větší důvěra panuje spíše mezi lidmi z měst nad 20 tisíc obyvatel, kde spokojenost projevují téměř dvě třetiny lidí. Vysokou důvěru projevují obyvatelé Karlovarského (88 %) a Pardubického (78 %) kraje a obyvatelé Prahy (78 %). Nejméně těmto opatřením důvěřují lidé z Jihomoravského (53 %) a Jihočeského (55 %) kraje.

 

Jednou z mála oblastí, kde nebyl zaznamenán většinový názor, je otázka týkající se regulace finančního trhu. Nejvíce lidí (42 %) se vyslovilo pro to, aby regulace byla pouze dočasná, než se trhy stabilizují. Tento názor zastávají nejčastěji lidé s vysokoškolským vzděláním. Čtvrtina dotázaných, jejichž polovinu tvoří lidé se základním vzděláním, se domnívá, že trh by měl být pod stálou regulací, která zaručí trvalou stabilitu. Zhruba stejný počet lidí si myslí, že trhy by neměly být regulovány ani v období krize a měl by být zachován princip samoragulace a volné soutěže.

 

Také z tohoto důvodu bylo pro III. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny zvoleno následující pořadí a schéma řečníků

 

Svět ve finanční krizi. Konec bezstarostných časů?

 

Ministr financí Miroslav Kalousek, který byl ovšem zastoupení náměstkyní Klárou Hájkovou, měl přednést stať na téma Finanční krize a český trh.

 

Miloš Zeman, bývalý premiér české vlády, ekonom a prognostik zhodnotil zkušenosti z finanční krize v České republice a dovodil některé implikace na současný stav.

 

Jan Švejnar, z University of Michigan Business School se zamýšlel nad tím, co způsobilo krizi a kam směřuje světová ekonomika.

 

Anton Marcinčin, Country Economist, World Bank uvažoval nad tím, jaký je vztah nových členských států EU k euru a světové finanční krizi.

 

Robert Holman, vrchní ředitel ČNB, člen bankovní rady ČNB přednesl teze k finanční krizi a nabídl modely dopadů na regulační snahy vlád.

 

Jaroslav Míl, coby prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR mimo jiné potvrdil odmítnutí funkce místopředsedy české vlády pro ekonomiku a zhodnotil dopady finanční krize na hospodářskou situaci z pohledu Svazu průmyslu ČR.

 

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR představil dopad finanční krize na podnikatelský sektor v ČR.

 

Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank pak pohovořil o globální finanční krizi: Česká ekonomika v regionálním kontextu.
Vystoupení Pavel Mertlík na finančním fóru v pražském Top Hotelu pro server Kurzy.cz si můžete vyslechnout ve VIDEO PŘENOSU: sledujte od 15.25 hod

 

Luděk Niedermayer, ředitel oddělení Consulting Deloitte ČR přišel s prezentací na téma: Změní finanční krize svět financí a jak ovlivní naši ekonomiku?

 

Karel Janeček, člen představenstva RSJ Invest hovořil o finanční krizi a poklesu cen aktiv.

 

Radek Laštovička, ředitel Coface Czech Credit Management Services rozebral dopady krize na platební morálku podniků.

 

Daniel Stelter, Senior Partner, The Boston Consulting Group: Collateral Damage - Taking Robust Action in the Face of the Growing Crisis

 

Piercarlo Gera, Global Managing Director Strategy Consulting, Accenture nabídl strategické možnosti pro banky po finanční krizi.

 

Kurzy.cz vybírají z panelové diskuze:
V panelové diskusi vystoupil Jan Mládek, který kriticky reagoval na příspěvky profesora Holmana i Jaroslava Míla. Náměstek ministra financí Eduard Janota se vyjádřil, že jako konzervativní člověk preferuje nízké zadlužení, nicméně že je problémem především ufinancovat ten dluh, který nyní valíme před sebou.
 
Dotaz pana Čermáka z ČSOB - který podotknul, že jen hlupák by si za tak výnosných podmínek nepůjčoval a kupoval státní dluhopisy - směřoval k náměstkyni ministra Kalouska a týkal se regulace soukromého kapitálu v době našeho předsednictví EU. Private equity fondy se dostávají do neregulovaného prostředí a tedy do oblasti potenciálního nebezpečí, ale tato problematika není v současné době v EU na pořadu.
 
Kolega novinář Heřmanský z HN se ptal na vývoj úrokových sazeb, profesor Holman odpovídal, že důležité je nyní prolomení bankovní nedůvěry. Měnová politika není tak účinná, její účinnost se obnoví po odeznění krize. ČNB v současné době dělá to samé, co ostatní centrální banky - tedy razantně snižuje sazby.
 
 
Autoři: Markéta Höfferová a Pavel Daniel
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688