Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  19.11.2008 15:09:18

Nový seriál Kurzy.cz o finančních podvodech: Díl I. Finanční útoky na klientovu peněženku

Server Kurzy.cz připravil nový seriál, který si vzal na mušku rizika finančního světa. V pěti dílech chceme popsat a upozornit na nejčastější útoky na peníze, účty a investice lidí, kteří nemusejí mít ani ponětí, že se stali obětí podvodníků.

  

Elektronický svět nabízí kromě nepochybných výhod také někdy hodně starostí. Zvlášť, když se jedná o peníze, cennosti, či jiný majetek. Seriál o tom, jak se bránit nejrůznějším podvodům a trikům z finančního světa, který připravila redakce serveru Kurzy.cz vás proto seznámí s detaily. První díl bude o Podvodech s bankovními kartami a účty a jak se jim bránit a rozpoznat hrozící nebezpečí.

 

Podíl e-mailové bankovní kriminality roste nejen v Česku rychleji, než počty majitelů internetového bankovnictví, či kont vůbec. A není divu. Lupičům stačí poslat e-mail s pozměněnými adresami, ovšem s podobou internetových stránek, jako je mateřská banka, zjistit si vhodnými otázkami osobní data a … Pak se člověk nestačí divit, proč v jeden okamžik došlo k vybrání peněz v New Yorku, v Pekingu a v Paříží. Třeba. Nebo platební karty… Co na tom, že ve všech médiích je uváděn postup, jak být opatrný při placení platební kartou. A výsledek může být stejný, jako vepsaní svých dat do phisingové aplikace.. 

 

Experti na bankovní kriminalitu si často stěžují, že lidé dostatečně nechápou a nevěnují pozornost opakovaným varováním před možnými potížemi. Všichni přitom vědí, že moderní technologie a vývoj techniky spíše nahrává druhé straně barikády, totiž metodám pachatelů, kteří ke své trestné činnosti využívají rovněž vymoženosti technického vývoje a usnadňují si tak svoji „práci“. Každý pachatel, který chce být úspěšný ve svých aktivitách musí držet tzv. krok s dobou a přizpůsobit svoje metody novým každodenním trendům a vývoji. Pro většinu čtenářů asi nic nového?!? Jenže… Další otázkou je, zda jsme dostatečně opatrní a myslíme na rizika, kterým jsou vystaveny naše peníze, majetek a prakticky veškeré hodnoty, které máme ve vlastnictví nebo v držení? Naprostá většina expertů na tuto problematiku říká, že běžná reakce většiny veřejnosti je, že mě se to přece nemůže stát – když se v médiích, nebo od svých přátel dozví, co se přihodilo „těm druhým“. „Já si přece dávám pozor,“ říkáte si jistě každý z vás.

 

Vytýčení problémů

Základní problém je velice jednoduchý – být dostatečně opatrný a obezřetný. V životě platí již mnoho generací, že nám nikdo nedá nic zadarmo! A tím i každá velice výhodná nabídka k obchodní transakcí, perfektní vyřešení vaší tíživé finanční situaci (např. samosplatitelná půjčka nebo extremně výhodná investice) by měla u každého vyvolat určitou míru podezření a tím i adekvátní reakci. Charakteristickým znakem chování podvodníka je, že se v první řadě snaží získat Vaší důvěru. Pak Vás chce dostat do určitého časového tlaku, abyste neměli možnost někde a někým jeho lukrativní nabídku zkonzultovat a případně posoudit reálnost a zejména rizika včetně určitých záruk. Jednoduchou obranou na tyto situace je nespěchat, zamyslet se a vytvořit si tzv. katastrofický scénář – při kterém si musíme zodpovědět na otázky Co se stane když…? Jaké mám záruky? Jakou mám jistotu, že to, co je mi slíbeno bude taky splněno? Jaké mám v ruce „trumfy“, když nastane situace, že celý nastíněný plán – projekt nějakým způsobem nevyjde? Jedním ze základních problémů je skutečnost, že „přání se stává otcem myšlenky“ a že při většině podvodných schémat a transakcí uvěříme, že právě teď se na nás usmálo štěstí a lehkým způsobem získáme potřebné finanční prostředky, žádanou věc nebo nemovitost, po které již dlouho toužíme. Je věc psychiky a myšlení nás všech.  Zastavte a zamyslete se, pokuste se odpovědět na otázku, že pokud ta osoba, která Vám nabízí daný obchod tak již dávno má svoji velkou společnost a nebude právě Vám nabízet navrhovaný způsob zbohatnutí a sám jej bude realizovat a uchová v tajnosti.


Zhodnocení trendů, naznačení budoucnosti, elektronické zločiny vs. tradiční 

Tradiční finanční kriminalita jako padělání peněz nebo šeků, příp. dalších finanční instrumentů postupně klesá. Ruku v ruce s vývojem bankovních služeb,  platebního styku a využíváním elektronického bankovnictví se vyvinula i trestná činnost v této oblasti. Jako příklad si můžeme uvést používání šeku v platebním styku (velice rozšířený způsob platebního styku v USA v minulosti). Podvodníkovi – pachateli stačilo získat šekovou knížku, změnit na ní č. bankovní účtu a padělat podpis majitele – disponenta. Podpis mohl získat z oficiálního dopise, faktury apod. V minulosti a rovněž i dnešní době používají někteří lidé stejný podpis celý život a při všech příležitostech. To je jedno z největších rizik při podvodech typu „tunelování“ bankovního účtu a to jak paděláním šeků, platebních příkazů nebo dalších platebních instrumentů (např. směnky).

 

V budoucnu lze předpokládat, že klasická trestná činnost jako jsou krádeže bankovních karet, úvěrové podvody (i díky zkvalitnění řízení úvěrových rizik a vyhodnocování návratnosti půjčeních finančních prostředků v bankovním sektoru) bude postupně ustupovat a nahradí je modernější způsoby podvodných jednání. Již dnes se můžeme setkat s případy zneužívání Internetu a elektronického bankovnictví (Phishing, Pharmimg, Spyweary, apod.). Zpočátku se banky spokojili pouze s jednoduchým identifikačním kódem klienta a heslem (jednoduchým např. maruska). Když počet poškozených klientů a případů nepříjemného dohadování s bankou, že dané finanční prostředky nebyly čerpány klientem přístoupilka většina bank k používání dalšího autorizačního kanálu a o to používání mobilního telefonu, který má podle poslední informací v tisku kolem 95 % obyvatel (mimo dětí) ČR. Pro pachatele je to velký problém potože k realizaci podvodné transakce již mu nestačí znát identifikační kod klienta a heslo ale potřebuje i mobilní telefon klienta přes který by mohl zadanou podvodnou transakci potvrdit.

 

Seriál vznikl ve spolupráci s Eduardem Jelenem, specialistou na problematiku bezpečnosti investic

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.08.2017Odhalen největší finanční podvod na světě? Patria (Patria Finance)
16.09.2016Proč vznikla hypotéční a finanční krize, díl I. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.06.2016CZ: Finanční stabilita a vzestupná fáze finančního cyklu Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688