X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  19.11.2008 09:23:01

Akciové trhy: Po včerejším růstu v Evropě a v USA ranní Asie opět v červených číslech

V mírném plusu včera skončily akciové indexyEvropě a v USA, když si německý DAX připisoval růst o 0,49%, zatímco americký index Dow Jones rostl o 1,81%. Nervozita obchodníků však byla v průběhu celé obchodní seance více než patrná, když se ještě dvě hodiny před uzavřením trhů americké akcie prodávaly v červených číslech, díky neustále se zhoršujícímu výhledu pro další vývoj americké a potažmo i světové ekonomiky, která bude v nadcházejících dvou až třech čtvrtletích těžce postižena následky finanční krize, která významně zasáhne ziskovost většiny firem. Ta klesá již nyní, o čemž obchodníky přesvědčily také včerejší výsledky některých společností, které tak jsou nuceny propouštět, což naposledy předvedla např. banka Citigroup, která se chystá propustit více než 50 tis. zaměstnanců. I přes výrazné zhoršení ekonomického klima se však stále najdou firmy, kterým se dařilo růst, jako je například technologický obr Hewlett-Packard, kterému podle včerejších výsledků rostl čistý zisk ve 4Q o 19% na 33,6 mld. dolarů, což byl jeden z klíčových faktorů, který stál za večerním oživením akciových indexů, když jen akcie H-P vystoupaly včera výše o 14,5%.

Jak ale v posledních týdnech bývá zvykem, jakýkoliv růst akcií bývá využíván spíše k dalšímu výprodeji, což dokazuje také dnešní ráno v Asii, kde se indexy propadly znovu do červených čísel, když například japonský Nikkei225 ztrácel 1,37%, k čemuž vydatně pomáhaly akcie finančních institucí jako Nomura (-12,75%) a automobilek, jako například Mitsubishi Corp. (-10,4%), jež reprezentují dva sektory, kterých se finanční krize dotýká nejvíce. Na dobré náladě obchodníkům navíc nijak nepřidala ani dnes ráno zveřejněné odhady japonské Toyoty, která snížila odhady prodejů v Číně o 100 tis. automobilů (14,3%).

Problémy tak nejsou ani zdaleka zažehnány a čtvrté čtvrtletí, společně s prvním čtvrtletím příštího roku přinesou velmi pravděpodobně ještě daleko horší čísla, než stále ještě relativně slušný 3Q, což výhled pro oživení na akciových trzích odsunuje v lepším případě až do poloviny roku 2009. Do té doby si zřejmě akciové indexy budou muset procházet bolestivou korekcí, která se podle našeho názoru bude i nadále projevovat příklonem k rizikovějším investicím, jako jsou americké vládní dluhopisy, které se včera dostaly pod silný nákupní tlak, když výnos z desetiletých notes klesal o 12bsp. na 3,529% a další v dolarech, či v jenech denominovaná aktiva.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688