Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  14.11.2008 08:53:28

ČS - koment 14.11. - domácí HDP ve 3Q, maloobchod USA

ČR

·   Dnes bude zveřejněna inflační zpráva pro čtvrté čtvrtletí, záznam ze zasedání bankovní rady ČNB a bude se také konat setkání s analytiky pořádané ČNB. Až se Martin ze setkání vrátí seznámí vás s názory členů bankovní rady formou bleskovečky.

·   Údaj o vývoji HDP za třetí čtvrtletí by měl potvrdit zpomalování ekonomiky. Struktura bude zveřejněna 10. prosince, ale dá se předpokládat, že na zpomalení budou mít lví podíl investice. U cen průmyslových výrobců bude pokračovat zpomalování meziročního růstu dané zejména poklesem ceny ropy. Dopad na trh by měl být omezený, rychlý pokles by ukazoval na výrazně nižší inflační tlaky a podporoval by tak další snižování sazeb.

·   Regionální měny včetně koruny včera prošly lehkou korekcí, vyvolanou patrně menším vybírání zisků. Přes řadu negativních údajů (německé HDP, americké žádosti o podporu v nezaměstnanosti) se situace na finančních trzích všeobecně poněkud zklidnila, což mohlo vybírání zisků odstartovat. Dnes má největší potenciál k ovlivnění obchodování údaj o amerických maloobchodních tržbách, Mohl by přispět k opětovnému zvýšení nervozity a podpořit tak oslabován regionálních měn. Z regionálních údajů budou sledována data o vývoji HDP, která mohou ovlivnit očekávání ohledně politiky centrálních bank a tím i měny.

Region

·   Také Slovensko a Maďarsko zveřejní údaje o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí. U Slovenska se ještě čeká poměrně silný růst, mělo by však jít o labutí píseň, po které by měla následovat rychlé zpomalování. Maďarsko by mělo potvrdit slabou výkonnost.

Svět

·   Výraznější než očekávaný pokles německého HDP potvrdil rychlé zhoršování situace v Evropě. V podstatě tak potvrdil prostor pro další pokles sazeb ECB, ale také dalších evropských centrálních bank včetně ČNB. Přesné údaje o struktuře německého HDP budou zveřejněny až 25. 11., jisté ovšem je, že k slabé výkonnosti ekonomiky podstatně přispěla nízká poptávka ve světě a v jejím důsledku slabé německé exporty. Zhoršený výhled německé ekonomiky potvrdilo i „pět moudrých mužů“, poradní sbor německé vlády složený z předních ekonomů. Pro příští rok předpokládají stagnaci německé ekonomiky. Podle náměstka ministra hospodářství W. Otremba bude HDP ve čtvrtém čtvrtletí ještě horší než ve třetím.

·   Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech vzrostl na 516000, což je jednak maximum v současném cyklu a jednak poprvé, co počet žádostí překročil půl milionu. Ke zhoršování částečně přispívají sezónní faktory, ovšem podstatný je úbytek pracovních sil kvůli negativním očekáváním ohledně poptávky. Situace se pravděpodobně ještě zhorší, ale z časového hlediska bychom měli být už poměrně blízko maximální rychlosti ztrát pracovních míst.

·   Deficit americké obchodní bilance klesl z 59,08 mld USD na 56,47 mld USD. K nižšímu deficitu podstatně přispěl pokles cen ropy. Negativní je rychlejší pokles exportu než importu.

·   Z dnešních dat ve světě budou nejvíce sledovány americké maloobchodní tržby. Očekávání jsou značně pesimistická, ale skutečnost může být lehko ještě horší. Kromě všeobecného propadu poptávky (hlavně je to cítit u aut) ke špatnému číslu přispěje i nižší cena benzínu. Michiganský index spotřebitelské důvěry by už měl jen doplnit pesimistický obraz. A protože americký spotřebitel je hodně důležitý nejen pro samotnou americkou ale i sovětovu ekonomiku bude to znamenat potvrzení horší výhledu globálně. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688