X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  13.11.2008 10:23:01

Akciové indexy: Výhledy opět horší

Včerejší poklesy amerických akciových indexů o 5% znamenaly další zářez do současného sentimentu na kapitálových trzích. Investoři se po krátké čtrnáctidenní euforii vrátili do stavu ze začátku října, kdy akcie zažívaly prudké až historické denní propady, které neznaly konce. Ceny ropy jsou u hranice 50 USD na barel, což znamená jednu třetinu z červencových 150 a recesní tlaky jsou tedy jasné. Ceny ropy samozřejmě negativně ovlivňují velkou část akcií firem, jejichž aktivity jsou nějakým způsobem navázány právě na černé zlato nebo jiné energetické suroviny, například uhlí. Včera se však nedařilo velké většině amerických korporací a firem a pouze pár výjimek, mezi nimi i GM, dokázaly pár procent získat. Hodně se ztrácelo napříč odvětvími a například Google odepsal 6,57%, Citibank 10,74% a koncern GE -8,53%. V tuto chvíli jsou americké futures 1% v červených číslech a očekává se další den poklesu, jelikož dnes byla zveřejněna zpráva o růstu německé ekonomiky, který byl po očištění o sezónní vlivy ve třetím kvartálu záporný, -0,5%, a Německo tak zaznamenalo druhou čtvrtletní kontrakci za sebou a oficiálně je v recesi. Je to nejhorší výsledek za dvanáct let a nejhorší předpovědi poukazují na fakt, že to může být jenom začátek. Objevily se i názory, že Německo na tom bude o 1,5% hůře příští rok. To by znamenalo nejhorší růst ekonomiky od konce 2. Světové války. DAX, německý benchmark index, zaznamenal za poslední rok ztrátu 40%. V současných cenách je zahrnuto i další snížení sazeb o 0,5%, které plánuje ECB. Výhled proto není nikterak optimistický.

V Americe se také začínají točit kolečka a Henry Paulson začíná opouštět svůj 700 miliardový plán, který měl zachránit kreditní trh v USA, nicméně výsledek byl spíše smíšený. Fed a Treasury se nyní chtějí orientovat spíše na spotřebitele a poskytování likvidity tomuto sektoru. Začínají však evidentně docházet peníze a Paulson tak jasně prohlásil, že nebude zachraňovat americké automobilky, prioritou stále zůstává finanční sektor a americký spotřebitel. Plán je nicméně ve fázi rozpracovanosti a tak jeho efekt na rozmrazení spotřebitelského kreditu je ve hvězdách.

Dnes bude z fundamentů zajímavá především obchodní bilance USA a změna počtu nezaměstnaných. Nedá se však očekávat nic výrazně pozitivního co by na trhy vrhlo novou salvu růstového sentimentu. Po ránu jsou burzy západní Evropy v zelené barvě, byť zisky jsou jen mírné a pohybují se okolo 0,5%. Východní Evropa je ztráty jsou výrazně vyšší, pohybující se v ČR a Rakousku okolo 2% a Polsko dokonce 5,5%.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688