TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.11.2008 13:06:01

UPDATE: Topolánek se bude na kongresu ODS ucházet o post předsedy strany

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme změnili v celém rozsahu.)

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se bude na prosincovém kongresu strany ucházet o post předsedy. Oznámil to v neděli na mimořádné tiskové konferenci na pražském Žofíně.

"Cítím velkou osobní odpovědnost a nepřijímalo se mi toto rozhodnutí snadno, protože si uvědomuji, kolik je v sázce," prohlásil Topolánek. Jak uvedl, jeho osobní ambice, plány a pocity musely jít stranou. "Jde o směřování ODS, ale i podobu naší demokracie, které byly naší porážkou ohroženy, ale i vůli dostát své osobní osobní odpovědnosti," vysvětlil Topolánek důvody svého rozhodnutí. Nechce utíkat v poločase a za svou prací předsedy vlády si stojím. "Nebojím se skládat účty v dalších parlamentních volbách," dodal.

Tvrdí, že chce vrátit občanské demokraty k principům politiky, na kterých vznikla a v případě reforem musí "ODS místo ubrat, spíše přidat plyn".

Předseda strany potřeboval podle svých slov čas na to, aby střízlivě analyzoval porážku v krajských a senátních volbách. "Musel jsem zhodnotit, zda jsem schopen vyvést ODS z krátkodobých potíží a zda jsem pro stranu přítěží, nebo přidanou hodnotou," uvedl Topolánek. Občanští demokraté podle něj nedovedli čelit agresivní kampani, kterou vedla ČSSD a navíc ministři ODS dostatečně nevysvětlovali svoji práci. "Musíme tak do budoucna zlepšit komunikaci a vysvětlovat svoji politiku," řekl premiér.

Vládní politiku podle Topolánka musí obhajovat i krajští představitelé, i když za ní přímo nestojí. "Nechci, aby krajské volby zastavily reformy, na které máme od voličů mandát až do roku 2010," sdělil.

Topolánek prohlásil, že vítá při volbě předsedy ODS přirozenou konkurenci, ale nechce se dopouštět laciné kritiky, jako jeho někteří soupeři. Jeho zatím jediným jistým protikandidátem je současný první místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém, který svoji kandidaturu ohlásil už v pondělí.

Bém viníí Topolánka z debaklu ODS v krajských a senátních volbách a z toho, že ODS pod jeho vedením příliš ustupuje koaličním partnerům a nedostatečně prosazuje svůj program. Podle Bémovy představy by Topolánek měl zůstat premiérem a Bém by převzal stranu a připravil ji na parlamentní volby v roce 2010. Topolánek ale funkce rozdělit nechce a navíc tvrdí, že Bém by nebyl dobrým předsedou ODS.

Premiéra přišli na Žofín podpořit všichni členové vlády z Občanské demokratické strany, řada poslanců a senátorů, mezi nimiž byli i náměstek ministryně obrany Martin Barták, nebo předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Mezi politiky se ukázal i režisér Filip Renč a herečka Daniela Šinkorová, kteří stáli po boku členů ODS během Topolánkova projevu.

"Nejsou tu se mnou však jen lidé, kteří mě podporují, jsou tu ti, co chtějí, aby ODS v příštích volbách vyhrála," dodal Topolánek a vyvracel tak otázku, zda jsou to ti, kteří za ním budou stát během prosincového kongresu občanských demokratů.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688