TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  30.10.2008 08:56:01

Erste Bank vytvořila za 3. čtvrtletí čistý zisk ve výši 826,4 mil. euro (30.10.2008) (12.4.2009)

PRAHA (MEDIAFAX) - Erste Bank vytvořila ve 3. čtvrtletí čistý zisk ve výši 826,4 mil. euro, bez jednorázového příjmu 600 milionů eur z prodeje pojišťovacích aktivit to bylo 226,4 mil. euro. V meziročním srovnání je to sice o 16,8 procenta méně, výsledek je ovšem lepší, než odhady analytiků.

Jak informovala společnost, úrokové výnosy dosáhly výše 1267 milionů euro. I to bylo více, než očekávali analytici a trh (například odhad Atlantiku zněl 1175 mil. euro). To představuje meziroční nárůst o 28,4 procenta.

„Navzdory složitým podmínkám Erste dosáhla růstu provozního zisku o 23,2 procenta, především zásluhou úrokových výnosů, které se meziročně zvýšily o 25,6 procenta. Negativní dopad přecenění cenných papírů na zisk před zdaněním byl ve třetím čtvrtletí ve výši 22,7 milionů euro,“ upozornil Milan Lávička, analytik společnosti Atlantik. „Management také zopakoval výhled pro tento rok, stále se počítá s nárůstem provozního zisku o 15 procent,“ připomněl Lávička. Výhled pro rok 2009 bude zveřejněn až v rámci Dne kapitálových trhů v prosinci.

„Celkově hodnotíme výsledky jako neutrální, jelikož splnily očekávání trhu. Ukazuje, že se negativní důsledky finanční krize se nevyhnou ani Erste Bank, na druhou stranu ta i nadále dokazuje, že je v dobré pozici nepříznivé podmínky na finančních trzích překonat,“ myslí si Lávička. Další vývoj ceny akcií bude podle něj ovlivněn především celkovým sentimentem vůči bankovnímu sektoru a účinností opatření vlád na pomoc ekonomikám.

Odhady čistého zisku za 3. čtvrtletí (bez výše zmíněného jednorázového příjmu) se pohybovaly v rozmezí 124 milionů eur (Cyrrus), přes 168 milionů eur (Atlantik) až po 201 milionů eur (analytici oslovení agenturou Reuters).

Výsledky společnosti představují jednu z nejdůležitějších fundamentálních zpráv. V současné době je však zřejmě důležitější celkový sentiment na světových trzích,“ uvedl ve středu pro agenturu Mediafax Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik.

Erste Bank se při středečním obchodování na pražské burze nevezla na vlně euforie spolu s ostatními tituly v sektoru a posílila o pouhých 6,21 procenta (na 438,10 ). Například Komerční banka (KB) si ve středu připsala téměř dvojnásobný zisk (12,17 procenta). Také zájem investorů byl nižší, než obvykle, a zobchodovaný objem dosáhl pouhých 134 milionů korun (KB dosáhla objemu 573 milionů korun).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688