TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  27.10.2008 09:41:04

E15: CME chystá přesun své centrály do Prahy

PRAHA (MEDIAFAX) - Bermudská společnost CME, která v Česku vlastní Novu, plánuje velký přesun. Její evropská centrála se bude stěhovat do Prahy, uvedl v pondělí ekonomický deník E15.

Až doposud CME řídila své evropské záležitosti z Londýna, kvůli výhodné geografické poloze a klíčové roli Novy ve skupině CME padla nová volba na českou metropoli. E15 to potvrdily zdroje z CME. ,,Kvůli přesunu centrály se bude rekonstruovat budova Novy na Barrandově," uvedla tisková mluvčí Novy Michaela Fričová.

Ve hře je nyní datum. Ještě před několika týdny ředitel Novy Petr Dvořák a jednatel CET 21 Milan Cimirot zaměstnance televize informovali, že se tak stane na jaře 2009. To nyní mluvčí CME Romana Tomasová popírá. ,,Přesun do Prahy se rozhodně na rok 2009 neplánuje. Možná v roce 2010, ale zatím nic nebylo definitivně schváleno," sdělila Tomasová. Podle ní úvahy o přesunu londýnské centrály v CME existovaly již dříve, jejich výsledkem však bylo pouze přesunutí analytiků do zemí, které sledovali.

CME provozuje v sedmi zemích (Česko, Slovensko, Ukrajina, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko a Ukrajina) střední a východní Evropy skoro dvacítku terestrických nebo kabelových televizí. Nova je mezi nimi jasná jednička - podle výsledků celé skupiny CME se největší česká komerční televize podílela více než 37 procenty na čistých tržbách za první polovinu roku 2008.

Stěhování centrály CME z Londýna do Prahy by rovněž mohlo přispět k úspoře nákladů. CME se ocitla pod tlakem akcionářů poté, co její akcie během roku ztratily více než 80 procent své hodnoty. Ještě loni na konci října stály na pražské burze 2220 korun za kus, v pátek 24. října spadly na 369,5 koruny za kus. ,,Důvodů, proč cena akcií CME spadla, je více. Prvním je zhoršení situace v Rumunsku a na Ukrajině, kde je CME silná. Výrazně negativně se zde projevuje devalvace místních měn. Dalším problémem jsou nižší marže televizí vzhledem k nákupům pořadů v tvrdých měnách. A k tomu se přidává i zpomalení růstu ekonomik, což se projevuje v nižších výdajích firem na televizní reklamu," uvedl analytik společnosti Patria Jiří Fišer.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688