Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  27.10.2008 09:30:21

ČS - koment k 27.10. - týdenní restart: sazby, sazby a zase sazby

USA

O       Makro data: Tento týden bude plný událostí. Největší pozornost bude poutat zasedání FOMC. Snížení sazeb je velmi pravděpodobné, otázkou je jen jeho velikost. Většina analytiků i trh (podle futures) počítá se snížením na 1% (trh 74% na 1% nebo 26% na 0,75%). Velikost snížení bude tentokrát důležitější než prohlášení po zasedání. Dá se totiž s vysokou pravděpodobností očekávat, že prohlášení jednoznačně zdůrazní hrozbu zpomalení ekonomky proti zlepšujícímu se výhledu pro inflaci. Z dat bude zajímavá spotřebitelská důvěra, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a předběžný údaj o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí. U HDP se očekává pokles, čím větší tím negativnější reakce trhu. Důležité budou také zveřejňované výsledky společností. Obchodování ovšem bude nadále ovlivňovat především vývoj krize na finančním trhu – momentálně se ohnisko přesunulo na rozvíjející se trhy. Vývoj krize je nyní více záležitostí psychologie než čehokoliv jiného. Jak dlouho bude trvat, než se trhy zklidní a začnou se chovat opět s alespoň minimem racionality je momentálně ve hvězdách.

O       FX a FI: dno extrémně rychlého posilování dolaru je těžké odhadnou, protože posilování je hnáno technicko-psychologickými motivy. Výnosy dluhopisů by měly pokračovat v kolísání: panika znamená odliv do kvality a tedy pokles výnosů, zklidnění opačný vývoj.

Evropa

O       Makro data:Evropě bude také poměrně hodně makroekonomických údajů. Hodně zajímavé bude IFO a další ukazatele důvěry. CPI bude poněkud na vedlejším koleji, ale jeho poměrně výrazný pokles a další propad cen komodit dávají prostor ECB pro rychlé snižování sazeb. Pro ECB bude zajímavý také vývoj M3, ale za současných turbulencí jde o druhořadý údaj.

O       FI: evropské dluhopisy budou ovlivňovány stejnými faktory jako v USA, tedy hlavně vývojem finanční krize.

CEE region

O       Makro data: Příští týden nejsou v ČR na programu žádná data. Obchodvání na začátku týden navíc ovlivní volno v úterý. I v pondělí lze čekat nižší aktivitu. Ve zbytku regionu se bude z lokálních událostí sledovat zasedání centrálních bank. V Polsku změnu sazeb nečekáme, tj. klíčová sazba zůstane na úrovni 6,0%. Čistě z fundamentálního hlediska proti sobě stojí na jedné straně aktuální a další očekávaný pokles inflace spolu se známkami ochlazování ekonomiky a na druhé straně pořád rostoucí jádrová inflace a vysoká dynamika mezd. Suma sumárum to podporuje zaujetí vyčkávacího postoje. Fundamentální úvahy jsou však v současnosti překryté děním na trzích. Prudké oslabení zlotého by mohlo přiživit apetit sazby zvýšit, my si však myslíme, že centrální banka nebude chtít panikařit a pokud zlotý do středy ještě dramaticky neoslabí, přistoupí jenom k verbální intervenci, ale sazby ponechá beze změny. Slovenská centrální banka podle našich slovenských kolegů pravděpodobně sazby sníží, aby je tak dorovnala na úroveň Eurozóny. Teoreticky však může s tímto krokem počkat až do prosince. V Rumunsku se naopak změna sazeb neočekává. Výrazné navýšení platů učitelů (o 50%) v záchvatu předvolební horečky však vyvolává obavy o další pokusy vlády naklonit si voliče, co by však mělo negativní dopady do obrazu veřejných financí a na inflaci. Proto jisté riziko zvýšení sazeb existuje. Kromě centrálních bank se bude sledovat zejména vývoj na globálních trzích, jakož i informace o možné pomoci pro Maďarsko, Ukrajinu a jiné země ze strany MMF.

O       FI a FX: Investoři momentálně nedbají na ekonomické fundamenty a obchodování je pod silným vlivem tržní psychologie, (nucené) likvidace pozic a vysoké rizikové averze. Zajímavé bude sledovat, jak se zachová maďarský trh po návratu domácích obchodníků ze čtyřdenního víkendu. Středoevropské měnové a dluhopisové trhy pořád trápí nízká likvidita a je pravděpodobné, že nervózní a volatilní obchodování přetrvá.

Dnes máme jedno hodně zajímavé výročí: tento den v roce 1986 došlo ve Velké Británii k takzvanému „Big Bangu“ neboli rozsáhlé deregulaci a restrukturalizaci finančních trhů. A v roce 1997 došlo k burzovnímu minikrachu (Dow Jones Industrial klesl o 554,26 bodů na 7161,15 bodů). Newyorská burza nejdříve pozastavila a pak předčasně ukončila obchodování. Říjen evidentně akciím nesvědčí….

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.06.2011ČS - koment 27.6. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.12.2010ČS - koment 27.12. - týdenní restart: sváteční klid Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.10.2010ČS - koment 25.10. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688