TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  26.10.2008 17:18:01

Porsche plánuje zvýšení podílu v koncernu Volkswagen na 75 procent

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Porsche plánuje na příští rok zvýšení podílu v koncernu Volkswagen na 75 procent. Uvedla to v neděli agentura Reuters.

Už začátkem tohoto týdne Porsche oznámila, že už přímo kontroluje 42,6 procent běžných akcií s hlasovacími právy a nepřímo v peněžních opcích 31,5 procent akcií.

"Naším cílem je, pokud to ekonomické podmínky dovolí, připravit si cestu k dohodě o dominanci," uvedla Porsche ve svém prohlášení. Podle německých zákonů je k převzetí nadvlády potřeba 75 procent akcií Volkswagenu.

Koncern VW má již od roku 1960 smlouvu o řešení právních vztahů a o zákonné majetkové regulaci (zákon VW). Zákon VW byl kritizován, a proto jej projednával Evropský soudní dvůr (ESD). Předmětem soudního řízení před ESD proti Německu nebyl zákon o VW celkově, ale pouze regulace o vysílacích právech, omezení hlasovacího práva a o zvýšeném požadavku většin. ESD rozhodl, že dvě regulace zákona o VW porušují evropské právo. V zákoně VW je zakotveno právo nejvyššího počtu hlasů, podle něhož žádný akcionář na valné hromadě nesmí uplatňovat více než 20 procent hlasů nezávisle na tom, jaký podíl má na podniku. Kromě toho vychází zákon o VW z toho, že valná hromada při významných rozhodnutích musí rozhodovat většinou 80 procent plus jedna akcie. Kdo disponuje více než 20 procenty hlasů, má blokační minoritu. Evropský soudní dvůr rozhodl, že se tato kombinace nedá sloučit s evropskou svobodou volného pohybu kapitálu.

Jak evropský komisař McCreevy, tak i velkoakcionář VW, firma Porsche, nechtějí uznat, že i po rozhodnutí Evropského soudního dvora může zůstat kvalifikovaná většina ve výši 80 procent. Kromě toho napadá velkoakcionář Porsche mezitím dokonce i požadavek dvoutřetinové většiny v dozorčí radě firmy Volkswagen a to přesto, že tato regulace vůbec nebyla součástí řízení před Evropským soudním dvorem. Obzvláště regulace, podle níž se rozhodnutí o zřizování a přemísťování výrobních lokalit musí učinit dvoutřetinovou většinou v dozorčí radě firmy Volkswagen, má pro zaměstnance ten největší význam. Pouze tehdy, když mají zástupci zaměstnanců možnost kriticky zkoumat plány pro nové výrobní lokality, se dá efektivně vyloučit, že se novým zřizováním výrobních závodů bude „brát práce“ jiným lokalitám.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688