TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.10.2008 13:15:00

ŘÍJEN 1918: Největší oslavy 90. výročí samostatného státu v Olomouckém kraji chystá Olomouc

OLOMOUCKO (MEDIAFAX) - Olomouc přivítá na vyzdobeném náměstí v úterý 28. října opět prezidenta Osvoboditele Tomáše Garrigua Masaryka. Agentuře Mediafax to řekl náměstek primátora Jan Holpuch (ODS) s tím, že celé oslavy proběhnou v prvorepublikovém duchu a že opravdový Masaryk zavítal do Olomouce 18. září 1921.

Prvorepublikovou iluzi doplní třeba zakrytí poválečného Svolinského orloje, který vznikl po poničení toho původního na konci druhé světové války a byl pojat ve stylu socialistického realismu. Lidem iluzi dotvoří i historická tramvaj z roku 1914, která na Horní náměstí dorazila již ve středu, dobový autobus s průvodcem či živý obraz s pokusem o zápis do knihy rekordů. Program na Horním náměstí začne již ve 13 hodin a skončí večerním ohňostrojem.

Prostějovští oslaví 90. výročí vzniku samostatného československého státu v pondělí 27. října odpoledním pietním aktem u pomníku T. G. Masaryka. Již dopoledne ale odhalí pamětní desku sourozencům Wichterlovým. Bude na domě ve Svatoplukově ulici, kde bydleli. Otto Wichterle byl kromě jiného vynálezce kontaktních čoček, jeho sestra Hana snad nejvýraznější tuzemskou sochařkou.

Přerov plánuje oslavy na večer 27. října v Městském domě. Již dopoledne si ovšem toto výročí připomene na slavnostním nástupu základna vrtulníkového letectva. Celkem 19 profesionálních vojáků bude vyznamenáno medailí Armády České republiky 1., 2. a 3., stupně, kterou jim při této příležitosti udělila ministryně obrany.

Oslavy se připravují i na dalších místech Olomouckého kraje. Například Šternberk již ve středu vysadil v rekonstruované části města čtyřmetrovou lípu státnosti a 27. října ji i vysvětí. Město Lipník nad Bečvou chystá společně s hradem Helfštýn již na neděli Československý den. Oslavy vzniku republiky proběhnou v sobotu a v neděli také v Hranicích, kde si současně připomínají 10. výročí rekonstrukce zámku.

Jindrich Hovadík, hovadik@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688