TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  25.10.2008 10:24:02

Zámořské akciové indexy zakončily týden ztrátami kolem 3,5 procenta

PRAHA (MEDIAFAX) - Páteční obchodování na zámořských trzích sice skončilo se ztrátami, ale ne tak výraznými, jako v Asii nebo Evropě. Denní závěry na jednotlivých indexech vypadají takto: Dow Jones -3,59 procenta, S&P 500 -3,45 procenta a Nasdaq -3,23 procenta.

Po výrazných ztrátách v Asii a Evropě vypadaly nejčernější předpovědi mnohem hůře. Japonský index Nikkei propadl o 9,60 procenta, většina evropských burz na tom byla podobně. Moskva umazala 13,68 %, Praha 11,77 %, z těch kapitálově silnějších trhů nutno zmínit Německo (-4,96 %) a Velkou Británii (-5,00 %).

Americká futures zpočátku vyhlížela děsivě a v průběhu dne na nich bylo dokonce pozastaveno obchodování. „Stalo se tak poté, co klesla pod šest procent. Dalo se předpokládat, že by ten zájem prodávat mohl být ještě vyšší. Tyto obavy se ovšem nepotvrdily,“ řekl k tomu pro agenturu Mediafax Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik.

Realita byla nakonec příznivější, i když důvod k jásotu určitě není. „Nedá se říct, že by to byla nějaká výhra, ty propady jsou stále výrazné. Ale katastrofické scénáře se nenaplnily,“ podotkl Vaníček.

Nejznámější index Dow Jones industrial average (DJIA), který zahrnuje 30 amerických průmyslových, mediálních, finančních a technologických společností, spadl až na úroveň 8378,95 bodu, což znamená pětileté minimum. V souvislosti s tím se hovořilo o tzv. trojitém dnu na hranici 8500 bodů. To bylo v pátek proraženo. „Ovšem v současné době se o technickou analýzu nelze tolik opírat,“ míní Vaníček.

Z jednotlivých titulů, které jsou v indexu Dow Jones zahrnuty, utrpěly největší ztráty Bank of America (-8,39 %), Citigroup (-7,40 %) a JP Morgan (-6,39 %). Pokles šel napříč celým spektrem, relativně nejlépe si vedly Intel (-1,59 %), Microsoft (-1,61 %) a Exxon Mobil (-1,92 %).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688