Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  24.10.2008 09:05:41

ČS - koment k 24.10. - korunové sazby, měny CEE regionu. pomoc MMF

ČR

·    K možnému vývoji sazeb se včera vyjádřila členka bankovní rady ČNB E. Zamrazilová. Podle jejího názoru není větší prostor k poklesu sazeb než o 25bp., tedy na 3,25%. Důležitá bude nová prognóza, která může ukázat, že hrozí větší než původně očekávané zpomalení ekonomiky. Podle Zamrazilové omezuje prostor pro pokles sazeb oslabení koruny. Jak však ukázal včerejší vývoj, spíše než o trendu k oslabování lze mluvit o extrémní volatilitě. I ta však bude pro centrální bankéře znamenat výzvu k opatrnosti a zvyšuje tak pravděpodobnost opatrného přístupu ke změnám sazeb.

Region

·    Měny v regionu pokračovaly i včera v extrémní volatilitě související s propuknutím akutní nedůvěry vůči tzv. „rozvíjejícím se trhům“. Tato nedůvěra vyplývá z obav jak recese ve vyspělých státech ovlivní jejich ekonomiky, které jsou vnímány jako relativně křehké a zranitelné. Koruna po tom co se přechodně dostala až přes 26,00 k euru včera odpoledně prudce posílila až na 24,80 (výkyv o 5,4% v průběhu jednoho dne!). K dolaru se dostala k 19,25. Tyto extrémně prudké výkyvy hodně souvisí s všeobecným nedostatkem likvidity a s ním související mělkostí trhu. Podobnými výkyvy prošly i další měny regionu. Zlotý oslabil až k 3,99 aby se vrátil na 3,84 k euru, forint po oslabení přes 285 posílil k 274. Dnes ráno se kurz koruny pohyboval v okolí 25,40 a zlotý na 3,90. Dnes může výjimečná volatilita na devizových trzích pokračovat.

·   Ze záznamu z posledního zasedání polské centrální banky plyne, že bylo projednáváno zvýšení sazeb, ale neprošlo. Pravděpodobnost, že se takový krok podaří prosadit od té doby významně klesla.

Svět

·   Americká administrativa pracuje na opatřeních ke zmírnění problémů na trhu rezidenčních nemovitostí. Mělo by jít o garance půjček, jež by měly motivovat poskytovatele půjček k jejích modifikaci tak, aby bylo usnadněno splácení. Tyto opatření rozpracovává fond pojištění vkladů FDIC. Možnosti jak minimalizovat počet kvůli nesplácení předčasně uzavřených hypoték aktivně hledá také Fed, jak o tom mluvila ne včerejším slyšení před senátní bankovní komisí guvernérka Fedu E. Duke.

·   Dnes budou v Evropě zveřejněny indexy nákupních manažerů. Velmi slabé hodnoty by dále prohloubily už tak silný pesimismus na trhu. Odpoledne budou zveřejněny prodeje existujících domů ve Spojených státech. Opět lze čekat spíše slabší číslo s negativním dopadem na sentiment.

·   Mezinárodní měnový fond připravuje prostředky na pomoc rozvíjejícím se ekonomikám postiženým současnou finanční krizí. Se žádostí o pomoc se na MMF zatím obrátily Maďarsko, Island, Bělorusko, Ukrajina, Srbsko a Pákistán. MMF však popřel tržní spekulaci, podle které připravuje na pomoc rozvíjejícím se ekonomikám fond v objemu 1 bilionu dolarů. 

 

Před 79 lety došlo k pověstnému „černému čtvrtku“ na Wall Streetu. Šlo o první ze série tří katastrofických propadů (další byly „černé pondělí“ a „černé úterý“), které odstartovaly burzovní krach vedoucí k Velké depresi třicátých let. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

23.11.2010ČS - koment k žádosti Irska o finanční pomoc Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.07.2010ČS - koment 7.7. - měny CEE posilují Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.03.2010ČS - koment 18.3. - CEE a US makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688