Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  20.10.2008 09:25:24

Warren Buffett: Kupujte americké akcie, jako já

Komentář slavného investora Warrena Buffetta uveřejněný v New York Times 16.10.2008:

 

Svět financí má velké problémy, v USA i ve světě. Jeho problémy navíc čím dál silněji prosakují do celkové ekonomiky. V nejbližší budoucnosti v USA stoupne nezaměstnanost, oslabí aktivita podniků a titulky v novinách budou nadále hrozivé.

 

Proto teď kupuji akcie amerických firem. Mluvím teď o svém osobním účtu, na kterém jsem doteď měl jen dluhopisy vlády USA. (Tento můj komentář se netýká mých podílů ve firmě Berkshire Hathaway, které věnuji na dobročinné účely) Pokud budou ceny akcií nadále atraktivní, mé osobní prostředky budou brzy ze 100 % v akciích firemUSA.

 

Proč?

 

Nakupovat mi velí jednoduché pravidlo: Měj strach, když ostatní jsou nenasytní, a buď nenasytný, když ostatní mají strach. A strach je nyní všudypřítomný, zachvátil i zkušené investory. Jistě, investoři si správně dávají pozor na vysoce zadlužené subjekty či firmy se slabou pozicí na trhu.  Ale obavy ohledně dlouhodobé prosperity mnoha zdravých firemUSA nedávají smysl. Samozřejmě, zisky těchto firem budou občas kolísat, jak tomu bylo vždy. Většina největších firem však bude za 5, 10 či 20 let dosahovat rekordních zisků.

 

Jednu věc bych chtěl zdůraznit: nedokážu předvídat krátkodobé pohyby akciového trhu. Nemám nejmenší potuchy, jestli za měsíc či rok budou akcie výše či níže. Pravděpodobné však je, že trh vzroste (a možná výrazně) mnohem dříve, než se zlepší nálada na trzích či vývoj hospodářství. Ti, kdo chtějí čekat na vlaštovky, mohou jaro úplně promeškat.

 

Nyní trocha historie: během Velké krize index Dow Jones klesl na své minimum (41 bodů) 8.7.1932. Stav hospodářství se však dále zhoršoval až do doby, kdy Franklin D. Roosevelt v březnu 1933 začal vykonávat úřad prezidenta. Do té doby již trh vzrostl o 30 %. Nebo vzpomeňme na začátek 2. světové války, kdy se z pohledu USA vyvíjely špatně události v Evropě a Pacifiku. Trh dosáhl dna v dubnu 1942, dlouho před tím, než Spojenci začali vítězit. Nebo na začátku 80. let 20. století, čas kupovat akcie byl, když řádila inflace a hospodářství se potácelo v problémech. Jednoduše řečeno, špatné zprávy jsou nejlepší přátelé investorů. Dovolují vám koupit si kousek budoucnosti Ameriky se slevou.

 

Z dlouhodobého hlediska zprávy o akciovém trhu budou dobré. V 20. století Spojené státy zažily dvě světové války a další traumatické a nákladné vojenské konflikty, Velkou krizi, tucet recesí a finančních panik, ropné šoky, epidemii chřipky a rezignaci diskreditovaného prezidenta. Index Dow Jones však vzrostl ze 66 bodů na 11 497.

 

Možná si řeknete, že během století tak neobyčejného růstu nemohli investoři prodělat. Ale některým se to stalo. Ti nešikovní koupili akcie, teprve až si byli jistí, a pak je prodali, když je vystrašily novinové titulky.

 

Dnes se cítí bezpečně lidé, kteří drží hotovost a obdobná aktiva. Tito lidé se však mýlí. Z dlouhodobého hlediska si vybrali hrozné aktivum, které nenese téměř žádný výnos a jistě hodnotu ztratí. Vždyť kroky, které americká vláda zvolí k řešení současné krize, pravděpodobně přispějí ke zvýšení inflace, a tím urychlí pokles skutečné hodnoty peněz na účtech.

 

Během příštích deseti let akcie téměř jistě dosáhnou vyššího výnosu než hotovost, patrně výrazně vyššího. Investoři, kteří se nyní drží hotovosti, sázejí na to, že jsou schopni správně zvolit okamžik, kdy přejít na jiná aktiva. Svým čekáním na uklidňující dobré zprávy ignorují radu Waynea Gretzkého: "Bruslím tam, kde bude puk, a ne tam, kde byl.“

 

Nerad poskytuji rady o akciovém trhu a znovu musím zdůraznit, že vůbec netuším, jak se trh bude pohybovat v krátkodobém horizontu. Budu se však řídit příkladem restaurace, kterou otevřeli v prázdné budově bývalé banky a jejíž reklama zněla: "Mějte svá ústa tam, kde byly vaše peníze.“ Dnes mé peníze i má ústa říkají: akcie.

 

Warren E. Buffett je generálním ředitelem holdingové firmy Berkshire Hathaway.

21.10. 17:58  jak dlouho ? (Sekáč nepřihlášený)
21.10. 17:47  jak dlouho ? (pev)
20.10. 15:48  možná (bufeťák)
20.10. 10:13  možná (čtyřstovka)
20.10. 09:57  Dědek chytrej - a vtipnej k tomu ... (dacan.strom)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

09.02.2020Proč Warren Buffett nenakupuje akcie, když jsou přece tak atraktivní? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.02.2017Co nyní kupuje Warren Buffett Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688