Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.10.2008 09:54:26

ČS - koment k 10.10. - nervozita může dále narůstat

ČR  a region 

·   Bankovní rada ČNB se včera v souladu s našim očekáváním rozhodla nezabývat se měnovými otázkami. Myslíme si, že hlavním důvodem byla absence výrazného pnutí na českém mezibankovním trhu. Klíčové sazby tak zůstaly beze změny navzdory některým spekulacím sílícím po koordinovaném uvolnění měnové politiky ze strany světových centrálních bank. My snížení sazeb o 25 bodů čekáme na řádném zasedání 6. listopadu.

·   Průmyslová produkceČR v srpnu poklesla o 2,6%. Jedním z viníku byl nepříznivý efekt počtu pracovních dní, po očištěný o tenhle faktor by průmysl oproti předcházejícímu roku přidal 2,5%. Nepříznivý je další pokles objednávek o 10% meziročně. Zpomalování Evropy a silná koruna si začínají vybírat daň na české ekonomice.

·   Nálada na regionálních trzích je pořád křehká. Měny si nejdřív připsaly zisky, po obědě však opět oslabily. Sledovaly hlavně náladu na hlavních trzích a pohyb euro-dolaru. Relativně prudký posun na slabší úrovně nastal ve večerných hodinách našeho času, kdy dohady o problémech maďarského bankovního sektoru vyvolaly skokové oslabení forintu o téměř tri procenta. Měny pokračují v posunu na slabší úrovně i dnes, navzdory tomu, že oficiální představitelé problémy maďarské banky popřely. Globální faktory zůstanou určujícím faktorem i v nejbližších dnech. Nejistota bude nejvíc zasahovat maďarský forint a rumunský lei, polský zlotýčeskou korunou by se měly držet lépe.

Svět

·   Ministr financí USA Paulson naznačil, že dalším krokem v boji proti krizi zuřící na finančních trzích může být přímé investování kapitálu do bank, a to v rámci záchranného balíku schváleného minulý týden.

·   Nové žádosti o podporu v nezaměstnanostiUSA v souladu s očekáváním trhu klesly minulý týden o 20 tisíc na 478 tisíc po tom, co zeslábl dopad hurikánů na data. Čísla ukazují na pokračující slabost trhu práce.

·   Sentiment na trzích je pořád napjatý, ani koordinované snížení sazeb nepřineslo trvalejší úlevu. Mezibankovní sazby za dolarovou likviditu jsou pořád vysoké. Dolar se vůči euru včera pohyboval oběma směry. Dnes se ve Washingtonu potkají ministři financí a centrální bankéři z nejvyspělejších zemí světa G7. Jestli se čelní představitelé nedohodnou na nějakém dalším koordinovaném postupu, mohou být trhy zklamány a nervozita se může ještě dál vyostřit.

Mária Hermanová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688