Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Cestování  |  09.10.2008 11:47:36

Jízda vlakem bude výrazně dražší: Další monopol zdražuje!

České dráhy jako další z monopolů přistoupily od prosince k výraznému zvýšení cen přepravy. Po polostátním ČEZ a Transgasu se jedná o další takto vysoké zvýšení cen, které zařídil další z monopolů.

 

Monopoly navíc využívají zdražování nejvíce. Jen málo oborů či firem v normálním konkurenčním prostředí si mohlo dovolit takovýmto způsobem o 10 resp. 7,5 % jednorázově zvýšit ceny. Pokud by to totiž firma udělala okamžitě by se dostala do konkurenční nevýhody a začala by opouštět trh. Nic by jí nepomohla ani argumentace vysoké inflace a vyšších výrobních nákladů.

 

Inflace je laciný argument. I pro České dráhy

 

České dráhy právě vysokou inflací odůvodňují prosincové zdražení služeb. Je to velmi populární a zároveň laciný argument. Proč nesnižují náklady jinými způsoby? Proč nezvyšují produktivitu práce? Proč se nesnaží o větší počet cestujících za nižší ceny, což jim v konečném důsledku vynese stejný nebo srovnatelný profit? Protože zdražení je nejjednodušší cestou.

 

České dráhy se zřejmě nepoučily z předchozích zdražování v devadesátých letech, kdy jim výrazně ubyli cestující a přešli na alternativní možnosti přepravy, jako automobily či autobusy. Uvidíme jak se právě letošní zdražení promítne do vývoje počtu cestujících.

 

Dráhy také používají pro své zdražování nefér argumentaci. Zvýšily ceny o 7,5 % v průměru a odůvodnily to právě očekávanou inflací v této výši. Je zřejmé, že ani v odhadech se takto vysoká inflace nečeká a konečná inflace pro letošní rok je očekávána na 6,2 % (6,6 v současnosti). Pro příští rok inflace dále zpomalí. 1,5 % navíc je bonus ke zdražování.

 

České dráhy přispívají k další inflaci

 

Argumentace zvyšování cen o inflaci či očekávanou inflaci je právě ten signál, který inflaci dále roztáčí. Státní České dráhy se tak podílí a na zvyšování inflace a svou obchodní, cenovou politikou přispívají k jejímu dalšímu očekávání. Pokud totiž všechny firmyekonomice zvýší ceny o inflaci plus něco navíc, budou chtít stejně tak přidat zaměstnanci, kteří zase více utratí, aby firmy mohly opět zvedat ceny, protože všichni schválně očekávají inflaci vyšší, než by mohla reálně být.

 

Automobilky drtí inflace, silná koruna a přesto nezdražují

 

České dráhy by měly sledovat jiné vzory. Například automobilky i přes zvyšující se ceny, platy, a silnou korunu, ceny nezvyšují. A přesto se s tím musí umět vyrovnat a jsou v miliardových ziscích, stejně tak strojírenské firmy, firmy vyrábějící elektronické přístroje a další. Tyto firmy nejsou vystaveny pouze domácí konkurenci, ale také konkurenci mezinárodní. Přesto jsou schopné svou konkurenceschopnost udržet, ačkoliv nijak výrazně nezdražují.

 

Pro úplnost lze dodat, že České dráhy nejsou ovlivněné silnou korunou jako vývozní firmy a naopak jim silná koruna spíše pomáhá. Přesto nejsou schopné se pouze s jediným negativním ukazatelem – inflací vyrovnat jinak než zdražením. Že by kletba monopolů?

 

(Autor: Miroslav Zeman, www.mojepoplatky.cz)

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688