Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  03.10.2008 14:02:42

Bankovní poplatky a KDU-ČSL spolupracují: Prvním projektem má být zlepšení informovanosti a vzdělanosti klientů bankovního sektoru

Větší informovanost klientů domácích bank, podpořená lepší informovaností a stupněm vzdělání, sjednocení terminologie sazebníků bank a rychlé úpravy Zákona o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředků a platebních systémech, který by zkrátil dobu převodu mezi jednotlivými bankami ze dnešních tří na dva dny. To jsou hlavní body spolupráce, kterými chce senátorský klub politické strany KDU-ČSL a společnost Bankovní poplatky zlepšit stav na domácím bankovním trhu. V této souvislosti se všechny spolupracující strany také vyjádřily k aktuálnímu dění na světových trzích v tom smyslu, že řada domácích médií by měla lépe pracovat s obsahem a titulky zpráv a nestrašit zbytečně lidi.

 

Co se týká návrhu sjednocení terminologie sazebníků bank – chtějí zástupci senátorského klubu KDU-ČSL, jmenovitě senátorka Ludmila Müllerová a Roman Línek, vícehejtman Pardubického kraje ve spolupráci s Patrikem Nacherem, provozovatelem serveru  Bankovní poplatky.com vyzvat banky k účinným krokům. Platforma, která má k tomuto cíli posloužit je Bankovní institut. „Jde o to, aby sjednocení terminologie bank vedlo ke zjednodušení bankovních ceníků a k tomu, aby se klienti v nabídkách bankovních domů lépe vyznali a mohli je více a lépe porovnávat,“ říká k aktivitě Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovní poplatky.com.

 

Přestože samotné finanční domy v této problematice oznámily již dříve několik aktivit, stav se dosud nepodařilo nijak viditelně „posunout“ vpřed. Důkazem toho jsou různorodá označení pro obsahově tutéž službu v různých bankách. Do hry sice vstoupila i nabídka přehledných infolistů, které by měly jasnou strukturu, obsah a formu a vedly ke zpřehlednění cen služeb a podmínek, za kterých jsou tyto služby poskytovány, ovšem trh zatím opravdový výsledek nezaznamenal. Organizátoři výzvy také chtějí dospět do stádia, kdy by banky měly uvádět také celkové ceny za službu, která může být složena z několika operací a tudíž i cen, popřípadě k jasnému pojmenování základních operací, které nemohou být předmětem produktové diferenciace. Organizátoři proto chtějí otevřenou diskusi nad těmito okruhy:

 

Jednotná terminologie sazebníků

Sazebníky bank používají pro stejné operace a služby různé termíny, což znemožňuje rychlé srovnání cen. Navrhujeme, aby ČBA ve spolupráci s Českou národní bankou (jako regulátor trhu) a odbornou veřejností vytvořila jednotnou terminologii 20 až 50 základních bankovních operací. Banky by pak musely v sazebnících u těchto operací využívat pouze schválenou terminologii.

 

Uvádění celkové ceny služby

Sazebníky bank často rozdělují cenu za určitou službu do několika částí. Navrhujeme, aby banky povinně v sazebníku uváděly cenu za celou službu či operaci. Typický příklad je poplatek za převod peněz do jiné banky. Ten je složen z několika cen a to ještě v různých částech sazebníku (samotný převod, cena za použití určitého kanálu, poplatek za účetní položku, poplatek za mezibankovní transakci atd.).

 

Informování klientů o vývoji cen a poplatků

I přes včasné informování klientů je zřejmé, že průměrný bankovní klient není dokonale obeznámen s celým sazebníkem banky a tudíž není schopen vyhodnotit přesný dopad jeho změn. Navrhujeme proto, aby součástí informace o změně sazebníku byla informace o konkrétním dopadu pro klienta. S tím souvisí i požadavek, aby klienti našli na webových stránkách bank historická data jednotlivých poplatků a cen. Klienti by tak získali dlouhodobý přehled o vývoji cen jednotlivých bank.

 

Výše uvedený koncept chtějí politici z KDU-ČSL přenést do vzdělávací roviny. „Důležité je, aby se lidé ptali, trvali na svých požadavcích a dovedli s finančními institucemi efektivní argumentaci,“ říká k tomu vícehejtman Línek. „A to bez sebevzdělání nepůjde,“ dodává. Proto politici připravili pilotní projekt, jehož je autorkou Vladislava Hetfleišová a který chce oslovit střední školy, učiliště a také univerzity třetího věku. „Skripta už jsou připravena,“ dodává Roman Línek. Politici si od této akce slibují větší porozumění lidí nejen bankovní problematice, ale i finančnímu sektoru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688