X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Finance  |  30.09.2008 09:23:01

Finanční krize vstoupila do další fáze

Naprostý šok znamenalo včera pro světové trhy na celém světě odmítnutí záchranného plánu ministra Paulsona ve Sněmovně reprezentantů. Americký DJIA včera po uzavření obchodování ztrácel 6,98%, index S&P500 ztrácel dokonce 8,79%. Akcie bank kolabovaly, cena amerických vládních dluhopisů prudce vyletěla vzhůru a výnosy dramaticky padaly po celé výnosové křivce. Výrazně draží bylo zlato, silnější byl také dolar, zatímco prudkého propadu se dočkala cena ropy. Odmítnutí záchranného plánu po relativně slibných víkendových vyjednáváních spustilo dominový efekt, který pravděpodobně bude znamenat další prohlubování finanční krize, když nechává finanční instituce zcela odkázané na pomoc centrálních bank, které jsou nyní prakticky jediným provozovatelem mezibankovního trhu. Co bude dál je zatím pouze těžké odhadovat. Ministr financí Paulson naznačil, že bude práce nad hledáním kompromisu nadále pokračovat, podobně hovořili také čelní představitelé demokratů v Kongresu, ale čas je v současnosti nepřítelem číslo jedna a do doby než se podaří najít alespoň nějaké řešení a kompromis, může padnout finanční krizi za oběť pravděpodobně ještě několik dalších bank jak v USA, tak v Evropě. Včerejší pád čtvrté největší americké banky Wachovia je toho důkazem. Zatímco ještě minulý týden byl největším krachem v historii Spojených států kolaps Washington Mutual s aktivy okolo 300 mld. dolarů, dnes se tento pád jeví jako drobná epizoda v porovnání s Wachovií, která vlastní aktiva v objemu 800 mld. dolarů. Na poslední chvíli včera banku odkoupil za zlevněnou cenu další americký gigant Citigroup, který zaplatí 2,16 mld. dolarů za zhruba 700 mld. dolarů aktiv, přičemž zároveň dostane garance od FDIC (federální pojišťovna depozit) na 350 mld. dolarů.

Ve snaze zmírnit dopad krachu jednání amerických zákonodárců včera centrální banky napříč celým světem rozšířily svou pomoc bankovnímu sektoru a navýšily objemy likvidity, kterou pravidelně pumpují na mezibankovní trh. Americký Fed včera oznámil rozšíření své aukční facility (TAF) o 300 mld. dolarů na 450 mld. a zároveň navýšení swapových linek s devíti centrálními bankami z původních 290 mld. na obrovských 620 mld. dolarů. Pozadu nezůstaly ani ECB a BoE, které zdvojnásobily své dolarové tendry na 240 mld., resp. 80 dolarů. To zda budou tyto injekce dostačující je však zatím  těžké odhadovat a více napoví další vývoj sazeb na mezibankovním trhu, který je nyní již provozován téměř výhradně přes bilance centrálních bank.

Po včerejším odmítnutí Paulsonova návrhu krize vstupuje do zcela nové a ještě nebezpečnější fáze a až nadcházející dny ukáží, zdali jsou centrální banky vůbec schopny financovat celý mezibankovní sektor. Dokud však nepřijde pomoc z třetí strany, hlavní úvěrový kanál, pomocí kterého je poskytován soukromým subjektům přístup k úvěrům, bude silně ochromen, což se může velice negativně projevit na ekonomické aktivitě Spojených států a Evropy a možná ještě více prohloubit krizi na pozvolna se stabilizujícím trhu s bydlením v USA.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688