Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  22.11.2000 22:51:01

USA: Nasdaq na novém ročním minimum - III. díl


Dow: -95,18 Nasdaq: 116,11 S&P500: -25,00
Objemy na NYSE 0,96 mld, NASDAQ 1,87 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 941 k 1829 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1065 k 2884 poklesům.
30letý vládní dluhopis vzrostl o 29/32 na výnos 5,67%.


     Nedokončené volby stále trápí investory na amerických akciových trzích, což je na obou indexech již několik dní znát. Menší a navíc, krátkodobou vzpruhu zažily oba indexy kolem 13:15 EST potom, co volební rada v Miami-Dade rozhodla, že nebude ručně přepočítávat volební hlasy a platit tak budou pouze strojem sečtené hlasy.
     V tradičních oborech se dnes nedařilo akciím ze sektoru ropných služeb a finančních institucí a také dopravě. Růst se přesunul do sektoru zlata, biotechnologie a utilit. Z akcií, které tvoří Dow Jonesův index dnes nejvíce klesaly společnosti Philip Morris, Citigroup, J.P. Morgan, Boeing, General Electric, Home Depot a Honeywell. Naopak nejvíce se dařilo společnosti Coca-Cola, která poskočila o více než 7%.
     V technologickém sektoru dnes asi nejvíce ztrácel sektor výrobců softwaru a internetové akcie, jejichž vývoj monitoruje internetový index od Goldman Sachs, který dnes ztratil 9%. Jeho pokles zavinilo snížení doporučení od Thomas Weisel Partners kvůli obavám z možného poklesu tržeb, což se projeví na snížení hospodářského výsledku za 4. účetní čtvrtletí a odhadu zisku na akcii pro kalendářní rok 2001. Akcie Yahoo! dnes poklesly o 8%.
     Společnost Portal Software dnes poklesla o více než 60% potom, co oznámila zisk 4 centy na akcii, přičemž analytici osloveni agenturou First Call očekávali 2 centy. Tržby společnosti vzrostly o 12% z předchozího čtvrtletí. A důvod poklesu? Do dnešního dne společnost vždy překvapila analytiky růstem tržeb, což se nyní nestalo, neboť byly v souladu s očekáváním. Navíc příjmy z licencí softwaru a hrubé marže byly nižší než předpoklady. Následně na to analytické domy America Secutities a Robertson Stephens snížily svá doporučení na tyto akcie a Goldman Sachs vyřadil tuto společnost ze svého seznamu akcií doporučených k nákupu. Tento masivní propad stáhl s sebou celý sektor poskytovatelů internetové infrastruktury, který představuje sektorový certifikát od Merrill Lynch. Ten dnes ztratil více než 15%. Stejně tak špatně se dnes vedlo i dalšímu certifikátu od Merrill Lynch, který se zaměřuje na B2B sektor.
     Včera pozdě večer, (asi ve 4 hodiny ráno času) rozhodl nejvyšší soud na Floridě ve prospěch demokratického kandidáta Alberta Gora, když nařídil, aby byly započítány ručně přepočítané hlasy do konečných výsledků voleb na Floridě. Následující den, tedy dnes, Gore ve svém prohlášení k výsledku soudu oznámil, že zvítězila demokracie a Amerika tak bude mít výsledky voleb, které budou kompletní, spravedlivé a přesné. Samozřejmě, že republikán Bush byl tímto rozhodnutím zklamán, neboť se domnívá, že soud překročil své pravomoce. Dnes kolem poledne amerického času, pozastavila volební komise ruční přepočítávání s odůvodněním, že do neděle 26. listopadu, kterou nejvyšší soud tohoto státu v noci na dnešek určil jako nejzašší termín pro odevzdání výsledků, není schopna ručně přepočítat. A o pár hodin později přepočítávání ukončila. George Bush dnes také oznámil, že se odvolá u Nejvyššího soudu USA proti výroku floridského nejvyššího soudu.
     Podíváme-li se na události okolo voleb za posledních pár desítek hodin, zjistíme že se toho stalo poměrně dost. Avšak příliš málo na to, aby došlo ke konečnému a neměnnému rozhodnutí, kdo se do Bílého domu nastěhuje jako nový prezident. Zítřejší státní svátek, Den díkůvzdání, a páteční zkrácené obchodování, tak alespoň na chvíli přeruší tyto hektické dny plné nervozity a nejistoty.
    

Renesance Capital Invest, a.s.                                            Aleš Vávra

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688