Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.09.2008 10:38:49

ČS - koment k 18.9. - ČNB bude uvažovat o snížení sazeb

ČR  a region 

·   Člen Bankovní rady ČNB Pavel Řeřábek prohlásil, že do konce roku bude ČNB uvažovat o snížení sazeb, avšak na zasedání příští týden se pravděpodobně rozhodne počkat na další informace a sazby ponechá beze změny. Tím se přidal k podobnému úternímu vyjádření dalšího centrálního bankéře Tomšíka. Je možné, že rozhodnutí nesnižovat sazby u FEDu povzbudí i menší centrální banky (včetně té české) zaujmout prozatím vyčkávací postoj.

·   Vyřešení situace kolem americké pojišťovny AIG přineslo pro regionální měny trochu uklidnění. Později v průběhu dne však optimismus vyprchal a regionální měny včetně české koruny se vrátily na slabší úrovně.

·   Zlotý podpořila i zpráva z úterního večere o tom, že vláda a centrální banka se dohodli na plánu připravit polskou ekonomiku na to, aby plnila podmínky na přijetí euraroce 2011. Jde o nenápadný odklon od původního přání premiéra zavést euro v tomto roce. Nyní se mluví jenom o tom, že by měly být splněny potřebné podmínky, což implikuje zavedení eura o rok později, a to v roce 2012. Tento drobný posun však z pozitivního dopadu pro polské aktiva neubírá. Viditelný je dopad na swapové výnosy, u kterých se riziková přirážka k evropským výnosům od začátku měsíce snížila o značných 45 bodů. Postupnou konvergenci lze čekat i u dluhopisů. Musí se však vyřešit i legislativní otázky (pravděpodobná nutnost změnit ústavu)..

·   Dnes budou v Polsku zveřejněná data o vývoji produkce a cen v průmyslovém sektoru. Propad cen ropy podpoří pokles meziroční dynamiky cen výrobců. Průmyslová produkce se podle našeho odhadu po téměř 3,5 roku dostane do červených čísel, tj zaznamená meziroční pokles. Hlavním důvodem bude silný efekt nižšího počtu pracovních dnů, i když trendově taky průmysl postupně zpomaluje. Červené číslo může mít psychologický vliv na obchodníky a proto nelze vyloučit krátkodobý negativní dopad na zlotý. Velice důležitým faktorem ovlivňujícím obchodování na regionálních měnách bude i dnes globální nálada a vývoj rizikové averze.

Svět

·   I po záchraně AIG a pumpování likvidity do systému ze strany FEDu panuje ve  finančním sektoru nedůvěra, což dokazují pořád abnormálně vysoké dolarové sazby LIBOR. FED dostal včera od státu novou hotovost v objemu 100 mld. USD. Tyto prostředky můžou být použity na dodávaní likvidity na trh anebo záchranu insolventních bank.

·   Včera zveřejněná datanemovitostního sektoru v USA potvrdila jeho slabost. Výstavba nových domů poklesla na 17-leté dno a počet stavebních povolení (který indikuje jak se bude výstavba vyvíjet v budoucnu) je na nejmenší úrovni od února 1991. Nezdá se, že by zotavování trhu s bydlením bylo otázkou blízké budoucnosti. Dnes jsou na programu předstihové ukazatele v USA.

 

Mária Hermanová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.03.2011ČS - koment k vyjádření Tricheta o možném růstu sazeb Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.06.2009ČS - koment k rozhodnutí ČNB k sazbám Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.12.2008ČS - koment k maloobchodu (18.12.2008) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688