Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.09.2008 12:43:39

ČR - Vývoj cestovního ruchu v ČR za první pololetí 2008

Ze zveřejněných výsledků ČNB je patrný nárůst devizových příjmů z cestovního ruchu. Výsledky za první pololetí 2008 (údaje MMR) ukazují, že Praha mírně ztrácí ve prospěch regionů v celkovém podílu zahraničních návštěvníků, kteří přijedou do České republiky. Podle zjištění MMR je 92 % zahraničních návštěvníků u nás spokojeno.

 

Zatímco v roce 2001 byly v 1. pololetí zaznamenány devizové příjmy z cestovního ruchu v objemu 52 183 mil. , v letošním roce vzrostla tento částka na 65 430,5 mil. .(viz graf devizových příjmů ČR).

 

Nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků představují turisté s minimálně jedním přenocováním v ČR (44 %). Jejich počet se v prvním pololetí 2008 meziročně zvýšil o 5,6% (o 243 tisíc). Počet zahraničních turistů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně vzrostl                   o 3,6 % (o 109 tis.). Nejvíce jich přijíždí ze států sousedících s ČR (47 %), nejčastěji z Německa        (21 %). Početnou skupinu turistů představují rovněž Britové (15 %). Hlavními důvody návštěvy jsou rekreace  a zábava (48 %), práce (24 %) a návštěva příbuzných a známých (22 %). Vůbec první návštěvu ČR absolvovalo 34 % zahraničních turistů a největšímu zájmu se tradičně těší Praha. Zahraniční turisté v česku přenocovali v průměru čtyři noci, nejčastěji v hotelech, čtvrtina se ubytovala bezplatně. Jejich průměrné celkové výdaje v prvním pololetí 2008 na osobu a den činily 2 200 . V meziročním srovnání jejich výdaje mírně poklesly (1,2 %). Největší část výdajů zahraničních turistů připadá na stravování v restauracích, nákup zboží a ubytování.

           

Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů představují jednodenní návštěvníci (42 %). Jejich počet se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku naopak snížil o 5,4 % (o 248 tisíc). Tito návštěvníci k nám přijíždějí výhradně ze sousedních států - nejvíce z Německa (62 %) a nejčastěji za nákupy (74 %). Průměrné celkové výdaje jednodenních turistů v prvním pololetí 2008 na osobu a den činily 1 870 (meziroční pokles o 2,9 %).

 

Poslední skupinu zahraničních návštěvníků představují tranzitující návštěvníci (osoby , které ČR pouze projíždějí a hlavním cílem je jiný stát). Ti se na celkovém počtu zahraničních návštěvníků podílejí 14 %. Jejich počet se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku snížil                              o 2,1 % (o 32 tisíc). Nejčastěji se jedná o Poláky (41 %).

 

Nejnavštěvovanějším místem je i nadále Praha s 1,9 mil. zahraničních turistů (meziroční nárůst oproti roku 2007 o 3,6 %). Z hlediska celkového podílu zahraničních návštěvníků však Praha oproti roku 2006 ztrácí 6% a ve srovnání s rokem 2007 se jedná o pokles 2%. Na druhém místě v návštěvnosti je  Karlovarský kraj (+ 4,5 %) a na třetím místě Jihomoravský kraj (+ 8,1 %). Výrazného nárůstu dosáhl např. Zlínský kraj (+16,4 %) nebo Moravskoslezský kraj (+13 %). Pokles byl naopak zaznamenán         v kraji Vysočina ( - 8,7 %) a Středočeském kraji ( - 8,4 % ).  Z uvedených údajů je tedy patrné, že v povědomí zahraničních návštěvníků se kromě Prahy začínají objevovat ve vyšší míře i další regiony ČR.

Zdroj: TZ MMR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688