IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Makroekonomika  |  04.09.2008 13:37:00

Prodeje aut v srpnu ve Spojených Státech nečekaně rostly

Prodeje automobilů vyrobených ve Spojených Státech podle sezónně neočištěných dat vyskočily o 13,2% na 10,3 milionů jednotek a vyrovnaly květnové hodnoty. V červenci klesly na 9,1 milionů jednotek což byl nejhorší výsledek od září 1990. Výsledek předčil tržní odhady. Průměrné analytické odhady očekávaly vzestup o 300 tis na 9,40 milionů vozů. Statistika by mohla pozitivně ovlivnit srpnové maloobchodní tržby. Prodeje aut jsou klíčovým indikátorem spotřebitelské poptávky.a odpovídají asi za 25% celkových maloobchodních tržeb v USA.

Celkové kombinované prodeje, domácích & dovezených vozů vyskočily v srpnu o 8,7% na 13,6 milionů jednotek a zaznamenaly nejvyšší vzestup za více jak 3 roky poté co klesly na 17-leté minimum 12,5 milionů v červenci. Průměrné analytické odhady očekávaly pouze 13 milionů jednotek.

Dobrý výsledek je připisován GM kterému stoupl počet prodaných dodávek téměř o 40% a zaznamenal nejlepší prodeje v roce. Pozitivně se promítl i poklesu cen benzínů a zlepšení spotřebitelské důvěry. Prodeje top producenta General Motors meziročně zpomalují o 20% (+6%) na 307,3 tisíc, z toho prodeje dodávek o 24%. Třetí největší automobilka Ford Motors po japonské Toyota Motors prodala 152,1 tisíc vozů a meziročně mu zpomaluje poptávka o 25,5%. Pátému největšímu prodejci Chrysler, po japonské Honda, klesly sezónně prodeje o 34% na pouhých 109,7tisíc.

Asijiským eutomobilkám se v srpnu celkově nedařilo. Počet prodaných vozů Toyota Motors klesá na americkém trhu devátý měsíc ale stále vysoko převyšuje svého rivala Ford Motors. Prodeje Toyota v srpnu meziročně klesly o 9,4% na 211,5tisíc.Honda zaznamenala 7,3% pokles poptávky a prodala 146,8 tisíc vozů. Neprodávanějším vozem je v USA Toyota Camry, těch se od ledna prodalo více jak 326 tisíc. Nissan byla jednou ze značek které prodeje vyskočily o 13,6% a dále už jen Subaru růstem o 14,2%.

Evropským automobilkám se rovněž v USA celkově zadařilo. Všechny značky krom mírného růstu BMW zaznamenaly pokles prodejů. VW klesly prodeje o 2% na 28,7tisíc, prodeje luxusních Porsche spadly o 44,9% na 1,4 tisíc, prodeje Daimler zpomalily o 0,2% na 20,9 tisíc.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688