X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  27.08.2008 09:23:01

FED: Sazby už nižší nebudou. Na jejich růst si ale obchodníci musejí ještě počkat

„Ačkoliv většina členů (FOMC) očekává, že další pohyb sazeb bude směrem vzhůru, načasování a rozsah jakékoliv změny měnové politiky bude záležet na ekonomickém a finančním vývoji a na důsledcích této změny pro hospodářský růst a inflaci“. Tak právě tato věta ze včera zveřejněných minutes pravděpodobně definitivně pohřbila spekulace na to, že by americká centrální banka v nadcházejících měsících ještě mohla šáhnout k dalšímu snižování sazeb a obrátila tak pozornost obchodníků k jediné otázce, a to kdy Fed začne se zpřísňováním měnové politiky. Před tím než se na ni pokusíme odpovědět, shrneme si včerejší zápis ze srpnového zasedání na kterém Fed ponechal sazby podle širokého očekávání beze změny na 2%.

Na adresu hospodářského růstu se Fed vyjádřil poměrně jasně, když téměř všichni členové FOMC očekávají jeho pozvolný útlum v několika nadcházejících čtvrtletích. Nic na tom nezměnily ani velmi dobré výsledky za 2Q, které jsou z velké části důsledkem fiskální expanze, v podobě jednorázových daňových slev, jež mohly americké domácnosti čerpat mezi dubnem a červnem a které pomohly ekonomice podle předběžných odhadů růst anualizovaně o 1,9%. Zpomalení hospodářského růstu tak bude taženo, díky vyprchání efektu daňových slev, právě nižší dynamikou růstu spotřebitelských výdajů, přičemž horší by měla být situace také na pracovním trhu a ve výrobě, která si i přes silnou podporu ze strany exportu prochází útlumem.

Zvláštní pozornost věnovali členové FOMC při své diskusi zhoršujícím se podmínkám na úvěrovém trhu, které by v dalších čtvrtletích mohly přispět ke snížení investiční aktivity, popř. k zhoršení situace na trhu s bydlením. Podle srpnového průzkumu mezi bankami většina komerčních bank začala zpřísňovat standardy pro poskytování úvěrů spotřebitelům a firmám a velmi napjatá je situace také na trhu s hypotékami, kde v posledních týdnech začaly díky nejistotě kolem Freddie Mac a Fannie Mae opět stoupat úrokové sazby.

Co se inflace týče, od té většina členů FOMC čeká do dalších čtvrtletí pozvolné slábnutí, ke kterému by měl dopomoci zejména nedávný vývoj cen ropy a ostatních komodit na světových trzích, stejně tak jako zpomalující hospodářský růst a fakt, že zatím nejsou pozorovány žádné větší náznaky tlaků na růst mezd. Přesto několik členů vyjádřilo obavy z toho, že zvýšená inflace může negativně ovlivnit ukotvení inflačních očekávání, což by mohlo znamenat riziko zejména v dlouhodobějším horizontu měnové politiky. Několik členů se navíc obává vývoje jádrové inflace, která by mohla zůstat na vyšších hodnotách mnohem déle, jakožto důsledek promítání zvýšených vstupních cen na spotřebitele.

Po včerejším zveřejnění minutes tak sice úrokové sazby mají otevřenou cestu vzhůru, otázkou však je kdy se Fed k jejich růstu odhodlá. Rostoucí tržní úrokové sazby a zpřísnění standardů pro poskytování úvěrů totiž dostává Fed do velmi komplikované situace, když by případným zpřísněním měnové politiky riskoval to, že ještě více utlumí investiční aktivitu a zejména hypoteční trh, což by mohlo zatlačit ceny domů ještě níže a prohloubit tak problémy na finančních trzích. Přestože Fed od minulého srpna snížil sazby o 325bsp., díky ztrátám bank a jejich hladu po likviditě byl efekt na sazby z hypoték a některých úvěrů téměř nulový a tak by jakékoliv zpřísnění měnové politiky mohlo působit velmi restriktivně. Přesto v FOMC zároveň převládá názor, že takto nízké sazby a vysoká inflace ohrožují inflační očekávání, což může přes mzdovou inflaci negativně přispívat k budoucímu inflačnímu vývoji, přičemž důsledkem růstu inflačních očekávání by v budoucnu bylo to, že by Fed musel uplatňovat daleko restriktivnější měnovou politiku. Podle našich odhadů jsou ale obavy o stabilitu finančního systému v současnosti palčivějším tématem než inflace a dokud se nepodaří zklidnit napětí na úvěrových trzích, ke zvýšení sazeb Fed nepřistoupí. Pro tento rok tak očekáváme, že sazby zůstanou beze změny na 2% a jejich případný růst podle nás může přijít nejdříve na březnovém, popř. dubnovém zasedání v příštím roce. Pokud by se ale situace uvnitř americké ekonomiky v průběhu druhé poloviny tohoto roku výrazněji zhoršila, existuje reálná šance, že sazby zůstanou beze změny ještě mnohem déle.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688