X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  19.08.2008 09:23:02

Ropa znovu levnější. Brent za 111 USD/barel

Cena ropy pokračovala také včera ve svém snižování, když se v průběhu většiny dne dokázala držet pod hranicí 113 USD za barel, aby se dnes ráno prodávala těsně nad hranicí 111 USD. Ropě pomohly zprávy z Mexického zálivu, kde sice došlo k evakuaci některých ropných plošin před tropickou bouří Fay, ta však nijak neovlivnila produkci, jak vyplynulo z prohlášení společnosti Shell. Fay je již šestou silnější bouří, která se nad zálivem vytvořila v roce 2008, doposud ani jedna ale nedokázala způsobit významnější škody a zvrátit tak alespoň částečně poměrně jasně vyhlížející trend, který táhne ceny ropy již šestým týdnem směrem dolů. Ve zlevňování ropě pomáhaly ale i další zprávy, mj. oznámení prezidenta Ruska Medveděva o zahájeném stahování vojenských jednotek z Gruzie, či očekávané spuštění poškozeného ropovodu TBC, které má podle tureckého ministra energetiky přijít v nejbližších dnech.

Ropa tak od včerejška zlevnila o 2,3%, přičemž mezi hlavní důvody jejího výprodeje i nadále patří zejména obavy obchodníků z nižšího tempa růstu poptávky, která by měla být důsledkem nepříznivého vývoje v hlavních světových ekonomikách. Zatímco Spojené státy mají podle očekávání v druhé polovině roku zpomalit. Evropa si již v 2Q prošla kontrakcí (-0,2%), když se hospodářský růst propadnul do červených čísel v Německu, Francii a Itálii a podobně je na tom také Japonsko, které zaznamenalo v 2Q propad produktu o 0,6%. Poptávka ve Spojených státech, největšího spotřebitele ropy na světě, je již nyní o 2,8% nižší než tomu bylo v minulém roce, když domácnosti začínají omezovat svou spotřebu díky růstu cen benzínu. Ty sice začaly klesat z rekordních 4 dolarů za galon na 3,7 dolarů, i nadále se však drží více než dolar nad cenou z předchozího roku. Velkou otázkou zatím zůstává také po-olympijský vývoj v Číně, která patřila v minulosti mezi nejdynamičtěji rostoucí spotřebitele ropy a kde by podle některých odhadů mohla v nadcházejících měsících poptávka stagnovat, či dokonce mírně klesat. S tím, že růst spotřeby ropy nebude tak velký jako v předchozích letech podle svých posledních odhadů počítá také ropný kartel OPEC, podle kterého by měla poptávka růst v roce 2009 o pouhých 900 tis. barelů, což by byl nejnižší přírůstek od roku 2002.

Ropa se tak i nadále drží v silném sestupném trendu, který zahájila v polovině července a který zdá se stále skýtá prostor pro spekulace na její další zlevňování, a to zejména díky očekávanému zpomalování Spojených států a Evropy. První silnější support můžeme hledat kolem ceny 108 USD. V 8:00 se barel severomořského brentu prodával za 110,95 USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688