Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  14.08.2008 09:53:10

Nejnespravedlivější daň v České republice

Portál www.mojepoplatky.cz vyhlašuje anketu o nejnespravedlivější daň v České republice. Snahou organizátora není pouze kritizovat jednotlivé daně, či je rušit, ale upozornit na jejich neefektivnost, zjevnou nespravedlnost či šikanu občanů prostřednictvím zbytečných daní.

 

Po rekordně úspěšné anketě o nejškodlivější úřad, které se zúčastnilo více než 12 500 čtenářů a kterou vyhrál s 22 % Finanční úřad, překvapivě před druhým Katastrálním úřadem s 20 %, se opět obracíme na naše čtenáře aby nám i celé veřejnosti řekli, která daň je pro ně nejnespravedlnější.

 

Hlasovat můžete pro kteroukoliv z daní, která v České republice existuje. Při hlasování nevolte pouze daň, která vás nejvíce zatěžuje, ale především daně, které vám připadají absolutně zbytečné, neefektivní, nejvíce obtěžující nebo absolutně nelogické.

 

Připomínáme, že v rámci reformy veřejných financí přistoupila vláda ke zrušení 2 daní, které vás do loňského roku obtěžovaly. Jednalo se o daň dědickou a darovací v první a druhé skupině. Mnoho občanů nemohlo pochopit, proč mají zdaňovat něco, co zdědili po svých rodičích na co často přispívali, pomáhali tvořit apod. Jednalo se tak o zjevně šikanující daně, které neměli žádné logické opodstatnění.

 

Hlasovat můžete přímo na hlavní straně serveru Mojepoplatky.cz!

 

Kterou další daň tedy navrhnete jako kandidáta na zrušení, změnu či snížení?

 

Daň z příjmu fyzických osob

 

Daň, kterou platí občané v celé Evropě i ve většině zemí světa. Smyslem je zdanit příjmy, které osoba svou činností vydělá. Zatímco v mnoha zemích Evropy platí progresivní daň s několika daňovými pásmy (čím více vyděláš, tím vyšší sazbou zdaňuješ) v ČR platí od začátku roku jednotná sazba ve výši 15 %.

 

Daň z příjmu právnických osob

 

Daň která je příbuzná s daní z příjmu fyzických osob s tím rozdílem, že jsou jí zdaňovány zisky společností (právnických osob). Tato daň se u nás nevyznačuje progresí, ale stejně jako u daně z fyzických osob má jednu sazbu.

 

Daň z nemovitosti

 

Daň, kterou se zdaňuje vlastnictví nemovitostí, jedná se o majetkovou daň. V ČR je tato daň ve srovnání s jinými zeměmi relativně nízká. Celý výnos je příjmem obcí v jejichž katastru se nemovitost nachází. Charakteristickým znakem této daně je fakt, že náklady na její výběr jsou vyšší než její výnos. Od začátku roku dostaly města o obce nástroj, kdy mohou dle svého uvážení zvýšit tuto daň až pětinásobně. Platíte tedy za to, že máte nemovitý majetek.

 

Daň silniční

 

Předmětem daně jsou motorová vozidla, která se používají k podnikání. Výše daně je závislá na zdvihovém objemu motoru. Výše daně se následně snižuje v závislosti na dosažení limitů EURO. Tato daň má tedy částečně ekologický charakter.

 

Daň z převodu nemovitostí

 

Daň, kterou je postihován ten, kdo prodá byt, dům či pozemek a to bez ohledu na to, zda měl z dané transakci nějaký profit či ne. Tuto daň musíte platit i přesto, že můžete být následně postiženi povinností platit daň z příjmů z případného zisku. Dalším velmi rozporuplným ustanovením je zákonné ručitelství kupujícího v případě, že prodávající daň neuhradí. Stát si zde jednoznačně usnadňuje práci a porušuje práva jedné skupiny občanů.

 

Sociální pojištění

 

Jedná se sice o pojištění, ale ve skutečnosti se jedná o daň. Z výnosu sociálního pojištění se financují z největší části důchody. Kritizována je zejména výše sociálního pojištění, která patří mezi nejvyšší v Evropě a jedná se tak jednoznačně o nejnákladnější daň v rámci našeho daňového systému. Výše sociálního pojištění je 26 %, které hradí zaměstnavatel a dalších 8 %, které hradí zaměstnanec.

 

Zdravotní pojištění

 

V ČR existuje povinnost být zdravotně pojištěn. Negativně vnímanou povinností je nutnost hradit minimální zdravotní pojištění i v případě, že nemáte žádné příjmy a nehradí ho za vás stát. Z povinnosti zdravotního pojištění nejvíce těží největší zdravotní pojišťovna VZP.

 

Daň darovací a dědická

 

Přestože byla daň darovací a dědická v I. a II. Skupině zrušena (darování mezi příbuznými), zůstala stále v platnosti daň darovací u cizích osob, která činí 7 %. Jejím smyslem je především zamezit spekulacím při převádění majetku a obcházení jiných daňových povinností.

 

DPH

 

Ve světě jedna z nejrozšířejnějších daní, která vznikla v 60 letech. Jejím smyslem je zdanění přidané hodnoty zboží a služeb. Pro občany je tato daň negativní v tom smyslu, že zvyšuje ceny zboží a služeb. Sazby daně jsou 19 % a 5 % snížená sazba.

 

Spotřební daň

 

Daň, která má plnit především ekologické a zdravotní aspekty. Prot jí jsou zdaněny tabákové výrobky, alkoholické nápoje, nafta a benzín. Tato daň zásadním způsobem zvyšuje cenu těchto produktů. Na ceně pohonných hmot se podílí dokonce více než jednou třetinou.

 

 

 

15.08. 15:36  Stejné daně???? (občan ekonom)
14.08. 13:45  DPH (Nefin)
14.08. 10:18  Daň z příjmu (janek)

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688