Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  07.08.2008 06:25:51

DOWER-D: KB, ČNB a Arktida - události, které poznamenají nejbližší i vzdálenější vývoj!

Komerční banka už vývoj na pražské burze ovlivnila, když včera oznámila výborné, lepší než očekávané, výsledky za první pololetí roku 2008. Reakce trhu byla "tradiční". Nejdříve růst, potom pokles, nejlépe situaci dokumentuje graf japonských svící, viz graf 1.

Graf 1, Komerční banka, SPAD, Japonské svíce a QStick k 6.8. - pro zvětšení klikněte

Tentokrát však je takový vývoj docela snadno vysvětlitelný. Investoři pozitivní výsledky Komerční banky očekávali a proto je zahrnuli do ceny akcií už dříve. Když je pak měli definitivně potvrzeny začali akcie prodávat a realizovat zisky. Jednalo se však o aktuální spekulaci, která by mohla být vystřídána trvalejším, byť pomalejším, růstem.

Jinou událostí, která rozčeří hladinu domácí ekonomiky bude dnešní rozhodování ČNB. Šestice centrálních bankéřů, chybět bude jen viceguvernér Mojmír Hampl, který je na dovolené, zasedne k jednomu z nejdůležitějších jednání o úrokových sazbách v letošním roce. . Ve hře jsou tři klíčové faktory: (1) růst ekonomiky, (2) silná koruna a (3) inflace. A právě ve světle těchto tří faktorů se rozhodnutí o úrokových sazbách "tlučou". Z vyjádření členů bankovní rady v uplynulých týdnech se může zdát, že je rozhodnuto a je jen otázkou, o kolik ČNB sazby sníží. Buďme ale s predikcemi opatrnější. Co když sazby zůstanou beze změny? Co dnes udělá ČNB? Pro jistotu nic?

A ještě jednu "maličkost" nám dovolte připomenout. Arktidu. Ta se totiž stává, navzdory svým klimatickým podmínkám, žhavým místem na Zemi. Hlavně kvůli ropě a nejasným hranicím. Britští vědci proto přišli s první detailní mapou Arktidy, která ukazuje sporná místa, která by v budoucnu mohla způsobit vážné spory mezi státy kvůli nejasným hranicím. Rusové totiž loni vyvolali pobouření, když svou národní vlajku umístili na mořské dno severního pólu. Tím celý boj o hranice v Arktidě odstartoval. Tým z Durham University teď sestavil mapu vlastnictví na základě historického vývoje. "Hlavním záměrem bylo vyvolat diskuzi, protože je zde mnoho nejasností s tím, kdo si může dělat nároky na to které území," vysvětlil projekt ředitel výzkumu Martin Pratt.

A že by obavy z levné energie už včera poděsily ČEZ, graf 2?

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.8. - pro zvětšení klikněte

No to asi určitě ne, zvlášť když druhý "energetický" souputník ČEZ, těžařská NWR, graf 3, rekordně rostl, ale vliv na budoucí vývoj určitě "vlastnická" mapa Arktidy mít bude.

Graf 3, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.8. - pro zvětšení klikněte

A co jinak? Prázdninová překvapení a podobný ráz obchodování - nahoru/dolů - pokračují, ale... (1) Poslední dvě burzovní seance posilují americké i evropské  trhy. (2) V Česku jsou teď velmi důležité další pololetní firemní výsledky. Zatím trh ovlivňují pozitivně. Naposledy, včera, vzpomínaná Komerční banka. Především ona může - po Erste Bank - "definitivně" očistit domácí finanční sektor. Ani ona ale zatím nemá dost síly změnit vrtkavost a nejistotu akciového klimatu, či nabídnout stálejší záruky zlepšení. Přesto (3) naděje na zlepšení situace na domácím akciovém trhu rostou.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688