Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  28.07.2008 14:26:08

Slunečné léto střídají mrazivé statistiky, můžeme si za ně sami

Policejní statistiky nehodovosti zaznamenaly za minulý týden opět nechtěný rekord. Podle předběžných výsledků zemřelo na českých silnicích sedmadvacet lidí, což je nejvíce od počátku tohoto roku. Nejčastější příčinou tragických nehod jsou nepřiměřeně rychlá jízda a alkohol za volantem. A jak si všímají domácí média, i přes pozitivně klesající počty nehod přibývá mrtvých.

 

Nedání přednosti v jízdě, agresivní jízda, která často končí tragicky, alkohol, telefonování a další, pro většinu řidičů „drobné“ přestupky jsou jen ukázkou toho, že většině Čechů a Češek do rukou řidičské průkazy nepatří. Šéf dopravní policie sice při svém nástupu slíbil razantní a rychlé zavedení protiopatření, ale viditelnějším krokem bylo jen přesunutí se od krajnic do epicentra silničního provozu. A pokutování hříšníků z křesel neoznačených vozidel. Jistě, je laciné vše svádět na Policii ČR, když za zády dopraváků vyjednávají páni ministři úpravu, rozuměj zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích dálnic a sami zákonodárci si s dodržováním předpisů příliš hlavu nelámou. Dokud se jim nestane nic ošklivého. Pak se probudí  Každý.

 

Ale kde začít? Možná si řeknete, že je to primitivní a naivní, až si přečtete další řádky, jenže… můžu vám říct, že to funguje. Ve vedlejší vesnici od mého bydliště, kudy jezdím do Prahy do práce si už dříve všimli, že řidiči se příliš s dodržováním padesátky nenamáhají. Váhali chvilku, vyzkoušeli i namátkovou přítomnosti městských strážníků s radarem, ale moc to nepomáhalo. Napadlo je tedy vyrobit cedule, které upozorňují na to, že průjezd vesnicí je monitorován. Nikdo nezjistí, jestli ano, či ne, ale faktem je, že od té doby auta ve vsi jezdí oproti úseku ve vsi, kde bydlím já, znatelně pomaleji. A to tam jezdí stejná auta, se stejnými řidiči.

 

Jsou i tací, kteří se rozhodnou brát zákon do vlastních rukou, když je třeba někdo předjede na plné čáře, či udělá krkolomnou „myšku“ na poslední chvíli. Jenže … sami uznáte, že to není systémové a nešvarům celé společnosti to neodpomůže. Možná bude i pro policii lepší začít od triviálních věcí, které se zdají být nejúčinnější. Možná pak přestaneme být nečinní, když si ráno při pondělní snídani budeme číst to, že se za předchozí víkendy staly v průměru čtyři stovky nehod, a že o život při nich přišlo sedmadvacet lidí. Možná, že až policii dojde, že silniční provoz nejsou jen černá SUV s arogantními řidiči, které nezastaví nic, ale v mnoha případech ještě arogantnější motorkáři, kteří pojem dodržovat padesátku v obci téměř neznají, bude líp. A i když police slibuje, že bude i nadále pokračovat v rozsáhlých dopravně bezpečnostních akcích po celé republice, dokud se nezměníme my sami, lepší to nebude.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688