Finance (iDNES.cz)
Úvěry, půjčky  |  24.07.2008 12:32:14

Nebankovní půjčky na bydlení: raději ne

Chcete pořídit či zrekonstruovat byt nebo dům? Pak nemusíte chodit jen do banky nebo stavební spořitelny. Nabízí se i nebankovní půjčky na bydlení a rekonstrukci. Mají sice své výhody, ovšem bývají dražší než bankovní půjčky.

Naprostá většina lidí, kteří chtějí koupit či opravit nějakou  nemovitost a nedostává se jim vlastních finančních prostředků, se obrátí na banku nebo stavební  spořitelnu. Jsou-li jejich nároky a požadavky ufinancovatelné z jejich příjmů a dosahují-li dostatečné bonity, zpravidla odcházejí se schváleným úvěrem.

Z bankovního síta propadá ale určitá část lidí, kteří na bankovní úvěr nedosáhnou. To může být způsobeno nízkými příjmy, přílišnou daňovou optimalizací podnikateli či vroubkem v některém z úvěrových registrů. Ti se pak mohou poohlédnout po nebankovním sektoru. Ani tam ale nemusí uspět - každá společnost má jiné podmínky přidělení úvěru.

Ať tak či onak, nebankovní půjčka na bydlení by měla být pouze krajním případem. Přeci jen, zatímco úrokové sazby hypoték se pohybují na úrovni kolem 5,5 %, nebankovní půjčky na bydlení začínají u 8 %.

Proč nebankovní půjčku na bydlení NE

Kromě vyšší ceny plynou další nevýhody ze samotných malých společností...

Riziko uzavření nevýhodné smlouvy:
U velkých společností, ať už se jedná o banky, družstevní záložny nebo velké splátkové společnosti, jsou smlouvy prověřeny nejedním klientem a na případné nedostatky či kličky v neprospěch klienta je velmi rychle upozorňováno. U malých společností mohou být smlouvy jednostranně nevýhodné. Neplatí to samozřejmě u všech společností, nicméně riziko je vyšší.

Nebezpečí konkurzu společnosti:
Upadne-li společnost, která vám prostředky půjčila, do konkurzu, stávají se všechny pohledávky splatné. A jednou z pohledávek je váš úvěr. Nejednou jsme podobnou situaci zažili při pádu některé z menších bank. Jejich klienty ale vesměs (včetně klientů s hypotečním úvěrem) převzaly jiné banky. U malých úvěrových společností toto ale očekávat nelze.

Cetelem - půjčka na bydlení
Z velkých poskytovatelů nebankovních půjček nabízí půjčku na bydlení pouze společnost Cetelem. Výše půjčky na pořízení nemovitosti či na rekonstrukci je omezena hranicí 1 mil. a splatností 10 let. Při maximální splatnosti a výši úvěru dosahuje splátka na 12 812 . Společnost uvádí úrokovou sazbu 8,5 % a RPSN 9,67 %. Splátka podle našeho kalkulátoru odpovídá úročení 9,266 % (použita nejlevnější varianta  pojištění
schopnosti splácet půjčku, pojištění je povinné).

Společnost Cetelem je členem nebankovního registru sdružení SOLUS. Pokud má potenciální klient záznam v tomto registru dlužníků, a nesplatil tedy dluh některému z jeho dalších členů, pravděpodobně půjčku nedostane. Naopak Cetelem není členem Nebankovního registru klientských informací (NRKI) ani, pochopitelně, Bankovního registru klientských informací (BRKI).

Drobní poskytovatelé velkých půjček
Při prohlížení internetu by potenciální klient mohl nabýt dojmu, že získat
půjčku na bydlení není žádný problém. Mezi nebankovními poskytovateli úvěrů je řada drobných společností, které své prostředky rády půjčí.

Po bližším prozkoumání nabídek na internetu ale hledající brzy zjistí, že situace není zas až tak růžová, jak se na první pohled zdá. Na nespočtu stránek nabízejících nebankovní půjčky na bydlení narazí vždy stále na jeden a tentýž formulář v různých designových provedeních společnosti Cetelem.

Credoma - nebankovní  hypotéka
Společnost Credoma nabízí hypoteční úvěr od 100 tis. , přičemž horní hranice je omezena 80 % hodnoty zastavené nemovitosti a příjmy žadatele o půjčku. Příjmy ovšem stačí prohlásit, není třeba je dokládat. Společnost uvádí, že "záznamy v úvěrových registrech nejsou překážkou k získání úvěru“. Splatnost úvěru je až 30 let.

Pro porovnání jsme zvolili obdobné parametry úvěru jako u společnosti Cetelem - 1 mil. se splatností 10 let. Výše splátky dle kalkulátoru společnosti vychází 12 098,61 s úrokovou sazbou "od“ 7,5 %. Podle našeho kalkulátoru vychází úroková sazba při uvedených parametrech 7,935 %. Při půjčce z příkladu společnost požaduje prohlášení příjmu ve výši 34 139 .

Více na Hypoindex.cz 

(Autor: Petr Zámečník, Hypoindex.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688