Kultura  |  26.06.2008 17:24:13

Festivalová sezona v plném proudu

Eva_torzo_Šmíd

Minulou sobotu se překotil letní slunovrat, léto je tady a s ním letní prázdninové festivaly, hudební i jiné. Samozřejmě festivaly jsou celoroční záležitost, ale k létu tak nějak patří víc. Asi proto, že se po nich mohou rozeběhnout ti lidé, kteří mají prázdniny. Schválně jsem nenapsala studenti, protože jsou i festivaly, kde si užívají i učitelé, a to nejen ti, kteří mají věkem k těm studentům blíže, ale všichni ti, kteří k nim mají blíže duchem.

 

No a my, kteří si na festival nevyrážíme o prázdninách, ale už si bereme dovolenou, si zvolíme festival podle svého gusta a jedeme! Febiofest, Jazz na konci léta, Zahrada, Folková růže... člověk si rozšíří obzory i trochu neplánovaně: napřed si z festivalové nabídky vyberu to, co znám a co se mi líbí, případně přidám, co mi z programu doporučil někdo, jehož vkusu důvěřuji. Ale kromě toho se v průběhu času dozvídám, že „tohle bude skvělý!“ a „ty fakt neznáš tuhle kapelu/autora/hru?!“ a nechám se strhnout, přemluvit a přesvědčit. Taky logistické řešení festivalu hraje svou roli, když je program rozesetý po městě a mě se nechce příliš přesouvat, při čekání na své oblíbence pak vyslechnu i jiné interprety. A leckdy je to osvěžující a objevné.

 

Festival českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka, který začíná tuto sobotu 28. 6.  je právě takovým festivalem, kde narazíte na studenty, ale i na ty, kteří učí. Je to báječná směs divadelních představení, hudby vážné i veselejších žánrů, výstav, studentských dílen, a kolem příroda i památky, voda, les i hospoda. Račte si vybrat. Dohromady s výlety do krásného kraje a setkání s krásnými lidmi vydají i tři až pět dní oddychu tady za celou dlouhou dovolenou.

 

Šrámkova Sobotka začíná v sobotu 28. června a z programu si já volím večerní zahájení divadelní hrou J. K. Tyla – Tvrdohlavá žena, v neděli vernisáž v době festivalu tradiční výstavy na Šolcově statku, tentokrát děl řezbáře a sochaře Ivana „dědka“ Šmída a keramiky Zuzany Rozsypalové a Matěje Škody, další odpolední vernisáž knižních ilustrací Galiny Miklíkové (výstava samotná bude na zámku Humprecht), podvečerní koncert duchovní hudby v chrámu sv. Maří Magdaleny a noční koncert sester Steinových. A celý týden je program stále nabitý zajímavými náměty, které stojí za to vyposlechnout – Karafiátovi Broučci a jejich odborná interpretace, autorská čtení Daniely Fischerové, Pavla Šruta, Petry Hůlové, dramatizace Tolstého Příběhu koně, prezentace profesora Trávníčka - průzkum českého čtenáře a čtenářství, koncert Ester Kočičkové a Lubomíra Nohavici...

 

A po každém dni plném zážitků kulturních nebo cestovatelských, protože v okolí je spousta krásných míst, kam si můžete vyšlápnout – Kost, údolí Plakánek, Trosky, Hrubá Skála, Rovensko pod Troskami, Sedmihorky, Vyskeř... tak tedy po každém náročném dni se uchýlím do laskavé náruče Šolcova statku, kde budu dělat v hojné míře to, co po zbytek roku příliš nedělám – pít červené víno, ponocovat a zpívat. No nejsou to krásné vyhlídky?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688