X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  24.06.2008 10:23:01

Forex: Dolar silnější. Dnešní data napoví více o dalším směru

Dolar včera dokázal zpevňovat na většině nejvíce obchodovaných párech, když mu pomáhal zejména rostoucí strach o další vývoj eurozóny a především Velké Británie, který způsoboval sílící prodejní tlak na obě evropské měny. Podstatná část jeho ztrát z minulého týdne tak byla včerejškem umazána a zatímco většinová pozornost byla včera věnována spíše Evropě, nadcházející čtyři dny jsou to právě americká data, která budou s kurzem dolaru hýbat nejvíce. První z nich jsou ke zveřejnění připravena v odpoledních hodinách, a to v 15:00 a 16:00, kdy postupně přijdou nejprve dubnové výsledky Case-Shillerova indexu, poté pak červnová spotřebitelská důvěra, přičemž ani od jednoho fundamentu se zatím nedají očekávat nijak zázračné výsledky.

Case-Shillerův index měří změnu průměrné ceny domů ve dvaceti amerických metropolích a poté, co se v březnu propadala meziročně o 14,4%, má klesat podle odhadů také v dubnu a to až o 16%. Vývoj tohoto indexu je již od začátku roku 2006 naprosto jednoznačný, když nepřetržitě a velmi prudce slábne a tak například v Miami na Floridě, již průměrná cena domů meziročně klesla o silných 23,6%. Tento trend zatím nenachází dno a dokud se strmý pokles cen domů nezastaví, americká ekonomika bude i nadále čelit vážným problémům, které se naplno projevily v létě minulého roku a které výrazně ohrožují americké hospodářství, počínají stavebním sektorem, přes pracovní trh a konče spotřebitelskými výdaji, které tvoří až 70% celého HDP. Právě o stavu spotřebitelské nálady pak více napoví v 16:00 zveřejněný index spotřebitelské důvěry, který však rovněž neskýtá příliš prostoru k optimismu. Minulý měsíc index klesnul na 16-ti leté minimum 57,2b., když jej táhly dolů především obavy spotřebitelů z rostoucích cen benzínu, problematické situace na trhu s bydlením a na pracovním trhu, který od začátku tohoto roku přichází nepřetržitě o pracovní místa. Cena ropy se drží nadále poblíž rekordních maxim, situace na pracovním trhu je stále napjatá a vyhlídky amerických spotřebitelů do dalších měsíců tak s velkou pravděpodobností nadále zůstanou výrazně utlumené. To vše i navzdory květnovému oživení spotřeby, které poslalo maloobchodní prodeje výše o 1%, což však bylo ve mj. způsobeno také balíčkem daňových opatření, které spustila na podporu ekonomiky americká vláda a které podle hlavního ekonoma Global Insight Briana Bethuna pomohly do americké ekonomiky napumpovat doposud kolem 85 miliard dolarů.

Američtí spotřebitelé tak zatím světlo na konci tunelu nevidí a první paprsky jsou stále ještě poměrně vzdáleny. V případě, že oba dnešní fundamenty potvrdí očekávání analytiků a budou pokračovat ve svém propadu, dolar může část ze svých zisků umazat. Pokud propad nebude nijak dramatický, ztráty na dolarových párech by mohly být tlumeny negativním dopadem včerejších výsledků z eurozóny a Británie. Podaří-li se dnešním číslům překonat výsledky z předchozího měsíce a skončit o něco lépe, americké měně se otevře prostor k dalšímu růstu a případnému umazání i druhé poloviny ztrát z minulého týdne, protože takovéto výsledky by byly jednoznačně velkým a pro dolarové býky povzbudivým překvapením. Dolar má prostor k dalšímu zhodnocování stále otevřený, když na něj první silnější support čeká až kolem ceny 1,53 EUR/USD. V 8:00 se americká měna na páru s eurem prodávala na 1,5520 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688