Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.06.2008 09:11:21

PPF podala oficiální nabídku na odkup akcií Zentivy za 950 Kč

Dle očekávání dnes prostřednictvím denního tisku a vlastní webové aplikace zveřejnila společnost Anthiarose Limited (člen finanční skupiny PPF) dobrovolnou nabídku na převzetí společnosti Zentiva N.V.. Skupina PPF je současně 19,2% akcionářem společnosti Zentiva. Tato nabídka byla indikována již na začátku května.

Výše nabídky je, jak bylo dříve indikováno nastavena na 950 za akcii/GDS – globální depozitní akcie. Zároveň je tato nabídka závazná ve lhůtě od 17. června do 18. července a může být prodloužena v souladu se zákonem. Zajímavým dodatkem týkajícím se především ceny je fakt, že výše nabídkové ceny se může v průběhu trvání nabídky změnit, aby byla výhodnější pro adresáty. Z toho usuzujeme, že nabídková cena může být navýšena.

Vzhledem k tomu, že současná cena akcie se pohybuje na úrovni 1040 (9,5% nad nabídkovou cenou), se stále domníváme, že nabídka bude využita jen velmi omezeně. Předpokládáme, že nabídku využije především finanční skupina J&T (7,6% akcionář) vzhledem k dřívějším dohadům v tisku, že obě skupiny jednají se stejným cílem. Sama J&T se vyjádřila, že danou nabídku aktuálně vyhodnocuje.

Cílem skupiny PPF je získat takový podíl ve společnosti, aby byla schopna spolupodílet se na strategickém rozhodování společnosti Zentiva. Podobný krok se PPF nepovedl na proběhnuvší valné hromadě Zentivy (5. června), kdy se nepodařilo prosadit člena PPF do managementu. Pouze připomínáme, že dalšími významnými akcionáři společnosti jsou: Sanofi Aventis (24,9% podíl) a zaměstnanci (management) s 6,0 %.

Domníváme se, že investoři budou vnímat především zmínku ohledně potenciálního vylepšení nabídky lehce pozitivně. Stále budou trvat spekulace nad tím, jak bude PPF dále postupovat ve smyslu získání významného podílu (potenciálně dokupovat na trhu). Jestliže bychom počítali, že PPF získá podíl J&T, tak by se stala 26,8% akcionářem, což je stále podíl nedostatečný ve smyslu souhrnného podílu Sanofi Aventis a managementu (30,9%), kteří prozatím vystupovali ve shodě.

Celkově hodnotíme zprávu jako lehce pozitivní. Aktuálně (9:50 SEČ) se akcie obchoduje na úrovni 1042 , což přestavuje 0,8% mezidenní nárůst. Naše dlouhodobé doporučení je držet s cílovou cenou 973 na akcii.

Milan Vaníček

Management společnosti Zentiva se odmítl k nabídce vyjádřit, po zveřejnění prvních plánu PPF nicméně doporučil akcionářům na nabídku nereagovat. Vzhledem k nízké ceně nepředpokládáme zájem investorů o tuto veřejnou nabídku, spíše ji vidíme jako support (dolní hranici) ceny akcie po dobu platnosti nabídky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688