IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  16.06.2008 13:37:00

G8 vyjádřila znepokojení nad rostoucími cenami ropy

Osaka – rostoucí ceny ropy a potravin se ukazují jako vážné hrozby pro růst globální ekonomiky, uvedli ministři financí nejvyspělejších zemí G8 a přislíbili spolupráci při vyřešení tohoto problému. Globální ekonomika čelí nejistotě a niflačním tlakům po nedávném vzestupu cen, uvedla G8 ve společném prohlášení po skončení dvoudenního jednání v japonské Osace. Ministři financí Velké Británie, Francie, Německa, Itálie, Japonska, USA a Ruska rozpracovali program jednání pro summit příští měsíc opět v severním Japonsku.

G8 naléhá na producenty ropy aby zvedli produkci a pomohli stabilizovat ceny, současně naléhají na pomoc a zmírnění potravinové krize v rozvojovém světě. Ministr financí USA Paulson se domnívá že nová rekordní maxima ropy představují vážný problém pro trhu a nezapřičiněný spekulanty.

Britský kancléř Darling uvedl že ministři požádali MMF a IEA aby analyzovaly finanční faktory rostoucích cen ropy a surovin a jejich dopad na globální ekonomiku. “Existují rozdílné názory na efekty spekulativních investic,“ uvedl reportérům Darling.

Ceny ropy se od roku 2002 zvýšily pětinásobně, Paulson vyzývá ekonomiky aby upustily od dotací cen a ponechaly je trhu a požádal produkční země aby více investovaly do výroby a nových projektů. “Producenti potřebují zvýšit výstup a kapacity,“ dodal Paulson.

Poté co ceny ropy překonaly před týdnem v pátek rekordní hranici $140 za barel snížilo několik asijských ekonomik včetně Indie, Indonésie, Malajsie dotace paliv a zdražily ceny milionům spotřebitelům.

Na programu jednání G8 v osace byly i finanční trhy a cesty jak pomoci rozvojovým zemím s globálním oteplováním. Hostitel summitu japonský ministr financí Nukaga uvedl po skončení že devizové kurzy nebyly na programu ikdyž to byl klíčový faktor mimo hlavní jednání. Slabá americká měna je klíčový viník rekordních cen ropy protože někteří investoři se zajišťují investicemi do ropy proti inflaci. Slabý dolar vnímají negativně i japonští exportéři.

Dolar před týdnem posílil v očekávání že Fed zareaguje na inflaci zvýšením úrokové sazby. Většina ministrů se shodla že na finančních trzích došlo k určitému zlepšení. Ve společném prohlášení G8 dále zaznělo “globální ekonomika čelí nejistotě, zůstáváme bdělí a chceme pokračovat přijmout přiměřená opatření, individuálně nebo kolektivně.“
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688