Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finanční služby  |  04.06.2008 09:47:13

Očima právníka: Podnikatelská nálada nemusí primárně souviset s daňovou a finanční politikou

Ochrana investic a daňové aspekty podnikání v ČR a zahraničí je určitě pro nejednoho podnikatele v tuzemsku aktuálním oříškem. Redakce serveru Kurzy.cz proto oslovila experty na danou problematiku – advokáty Jana Hladkého a Davida Neveselého z advokátní kanceláře Havel & Holásek

 

Jaká jsou aktuálně největší úskalí ochrany cizích investic v ČR z pohledu státu?

Nekompetentní a alibistická administrativa. Přes aktuální snahu ministerstva financí nepodceňovat arbitráže ohledně ochrany investic, na "straně nabídky" bylo přijato minimum opatření. Státní správa a samospráva nadále produkuje aktivně i pasivně řadu problémů, které mohou cizí investoři oprávněně napadnout v důsledku znehodnocení svých investic.

 

Proč v tuzemsku roste dramaticky počet firem, které svůj domicil umisťují do zahraničí?

Předně bych řekl, že se ptáte nesprávně. Domicil se nemění – zdanění z příjmů na území zůstává v ČR, ven jdou pouze dividendy/Capital gains.

Nárůst POPULARITY umisťování holdingových společností do zahraničí souvisí obecně se ČTYŘMI trendy. Prvním je dostupnost kvalitního právního a daňového poradenství, které umožňuje zakládat mezinárodní holdingy a zefektivnit daňové plánování. Druhým trendem je "internacionalizace" českých společností, kdy pro řadu z nich dává logicky smysl přesunout svoje sídlo mimo ČR, zejména tehdy, jsou-li aktivní ve více zemí EU. Třetím TRENDEM JE VĚTŠÍ STABILITA ZAHRANIČNÍCH PRÁVNÍCH ÚPRAV V NEJEN OBLASTI DAŇOVÝCH PŘEDPISŮ A V MNOHA PŘÍPADECH I LEPŠÍ LEGISLATIVNÍ PROSTŘEDÍ UMOŽŇUJÍCÍ PRUŽNĚJŠÍ REAKCE NEJEN NA POTŘEBY AKCIONÁŘŮ. POSLEDNÍM trendem jsou akvizice českých společností finančními skupinami, které stabilně používají VÝHOD mezinárodních holdingů a daňové plánování.

 

Jaká z toho plynou rizika pro českou investorskou a ekonomickou veřejnost?

Rizika těchto trendů jsou obtížně kvantifikovatelná, jde o logický vývoj, přičemž platí, že právně, účetně a daňově se možná projeví určité změny, ale továrny a call centra se tak jednoduše přesunovat nedají. VE většině případů jsou v zahraničí (a drtivé většině navíc v rámci EU) umístěny pouze mateřské společnosti českých podniků s cílem využít pravidel Participation exeption, které jsou od 1. ledna 2008 aplikovatelené za určitých okolností i v ČR. To samo o sobě riziko zásadním způsobem nezvyšuje.

 

Proč je průměrná délka vyřízení obchodních sporů v ČR větší než tři roky? A co by se mělo stát, aby se zkrátila?

Obchodní spory jsou vždy poměrně komplikovanější, než spory rodinné nebo trestní řízení. Situaci by pomohli postihy soudců nižších instancí za formální chyby v řízení a povinnost odvolacích soudů rozhodnout ve věci a nevracet řízení zpět nižším instancím.

 

V nedávné době se změnily principiální předpisy (daňové a finanční) pro živnostníky a firmy, přesto se zdá, že to dramaticky "podnikatelskou" náladu v zemi nezvedlo, proč se to podle vás nestalo?

Může to souviset s několika skutečnostmi. Podnikatelská nálada může být obecně dobrá a nemusí být možné ji významně zvyšovat. Podnikatelská nálada nemusí primárně souviset s daňovou a finanční politikou a možná by ani neměla. Konečně platí, že kosmetické změny v sazbách nemusí vystihnout podstatu problému - přebujelou byrokracii a špatnou konstrukci daňového základu, který je významnější než samotná sazba daně.

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688