Finance (iDNES.cz)
Komodity  |  30.05.2008 10:12:07

Mléka je nadbytek, jeho ceny padají

Po mléčném suchu a růstu cen se letos zemědělci i výrobci začínají potýkat se zcela opačným problémem. Mléka je nadbytek a ceny míří dolů. Pro zákazníky je to plus, protože poté, co se dočkali snížení cen u másla a eidamu, přijde i zlevnění mléka. Zatím s tím však obchody příliš nespěchají.

Cena, kterou platí mlékárny zemědělcům, jde od počátku roku postupně dolů. Například jihočeská Madeta platila v lednu zemědělcům 10,30 koruny za litr a v dubnu už 9,20 koruny. Celkově je pokles cen o něco menší a zemědělci v dubnu inkasovali průměrně 9,7 koruny za litr. Výrobci se shodují na tom, že pokles cen není u konce.

"Nejspíš do poloviny roku bude trvat propad, a pak se to pravděpodobně zlomí, to je můj optimistický odhad," míní Alfréd Miller, který v Česku vykupuje mléko pro mlékárnu německé firmy Müller a zároveň i Pragolaktos.

V květnu za ně platí zhruba 8,5 koruny. Tím zlomem míní, že ceny poté opět půjdou vzhůru. Pokles zemědělských cen začíná různou rychlostí prosakovat i do cen na pultech obchodů. Nejpomaleji zlevňuje mléko, nejrychleji máslo a eidam. Zatímco cena másla se od ledna do května snížila zhruba o třináct procent, ceny polotučného  trvanlivého mléka, které Češi pijí nejvíce, se hnuly jen o půl procenta. Důvodů pro rychlejší zlevnění másla a eidamu je hned několik.

"Během loňského  roku tlačili dodavatelé ceny tak vysoko, že zákazníci v určitou chvíli snížili svou poptávku. Ve skladech dodavatelů se tak vytvořily obrovské zásoby tohoto zboží, které bylo potřeba rychle  prodat kvůli expiraci," popisuje jeden z důvodů mluvčí obchodů Albert a Hypernova Libor Kytýr. Levnější máslo a eidam se navíc tlačí do Česka z Německa.

"Eidam i máslo teď dodávám do řetězců se ztrátou," tvrdí majitel jihočeské Madety Milan Teplý s tím, že je dotuje z jiných výrobků. "Z čeho, neřeknu, to by se lidi naštvali," dodává.

"U ostatních polotvrdých či tvrdých sýrů se drží vyšší cena. Dodavatelé si tak vyrovnávají ztrátu z eidamu," potvrzuje jeden z velkých obchodníků. To ostatně může být i důvod, proč ještě moc nezlevnilo mléko.

Supermarkety zlevnili až o dvě koruny
Někteří výrobci tvrdí, že už cenu mléka pro řetězce zlevnily. Obchodníci naopak říkají, že cena ještě tolik nespadla, a není proto důvod zlevnit. Nicméně už nyní je vidět, že nějaký prostor pro pohyb cen mají.

Zatímco značková mléka z Madety či Olmy se drží víceméně na stejné ceně, vlastní značky obchodů už šly většinou dolů. Zhruba o dvě koruny je zlevnil Lidl, Kaufland či Tesco, které je prodávají nejčastěji za 9,90 koruny. Mléko z Madety se prodává i za 18,90 koruny.

"Vzhledem k poklesu nákupní ceny a propadu objemů dojde v nejbližší době i k poklesu prodejní ceny trvanlivého mléka," říká jeden z obchodníků.

Vždy jde hlavně o to, že když zlevní jeden, musí i ostatní. Jasné vysvětlení, proč je mléka najednou hodně, když ho ještě loni bylo málo, neexistuje. Jisté jen je, že naběhla opět  výroba významných vývozců jako Austrálie či Nový Zéland a v Evropě začalo zůstávat více mléka. V sousedním Německu šly ceny dolů rychleji než u nás. Tamní zemědělci se už proto vypravili demonstrovat za lepší ceny, na které se loni namlsali.

V předtuše horších časů je vyjeli podpořit i čeští kolegové. Německo tak dnes paradoxně táhne dolů české cenovky. Obchodní řetězce, často samy z Německa, jako Lidl, Kaufland či Penny, sem mohou vozit levnější másla i sýry.

Kromě toho českým zemědělcům odpadla možnost výhodnějšího prodeje mléka do Německa. Tu měli loni, a proto žádali vyšší ceny i tady. Teď jsou v horší pozici, a to cítí i mlékaři. Na koni může být i majitel Madety, který se loni dlouho nemohl se zemědělci z jižních Čech dohodnout na cenách. Ti mu hrozili prodejem do Německa. Dnes se situace obrátila.

"Samozřejmě by si to mohl člověk užívat, ale o tom asi ta spolupráce není," říká Teplý. Navíc ví, že za pár měsíců to může být naopak.

(Martina Patočková, iDNES.czú

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

26.09.2016Kontroverzní mléko? Aneb mýty o mléce Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688