X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Měny-forex  |  27.05.2008 10:23:03

Americká data dnes mají potenciál rozvlnit klidné vody na euro-dolaru

Naprosto beze změny. Tak skončila většina měnových párů po včerejším obchodování a výjimkou nebyl ani měnový pár EUR/USD, který včera pouze osciloval v úzkém pásmu kolem ceny 1,5770 EUR/USD. Důvod k takto klidnému vývoji byl přitom zřejmý a to nedostatek makroekonomických dat, který byl způsoben uzavřenými trhy ve Spojených státech a Británii, kde si obchodníci užívali prodlouženého víkendu. Obchodování se tak naplno rozjede až dnes, přičemž některé data dnes mají potenciál s kurzem euro-dolaru citelněji zahýbat. Eurozóna vše podstatné nabídla již v 8:00, kdy byly zveřejněny výsledky německé spotřebitelské důvěry a revize hospodářského růstu Německa v 1Q, takže veškerá pozornost již bude věnována pouze americké seanci a fundamentům ze Spojených států.

V 15:00 přijde na řadu Case-Shillerův index, který zná v posledních měsících pouze jeden směr, a to dolů. Zatímco ještě před dvěma lety touto dobou meziroční ceny domů v USA rostly o 13%, minulý rok byl meziroční růst na 0% a v únoru tohoto roku se ceny domů propadaly až o 12,7%. Pro březen tak analytici očekávají další propad cen, které by se měly snižovat o 14% a dokud ceny nenarazí na dno, jakákoliv stabilizace amerického trhu s bydlením bude jen velmi obtížně představitelná. Podobně jsou na tom také prodeje nových domů, od kterých analytici pro měsíc duben čekají meziroční pokles z 526 tis. na 522 tis., což je o 36,6% nižší počet prodejů než v březnu minulého roku. Od minulého dubna přitom klesají prodeje téměř neustále, některá dubnová čísla však v minulém a předminulém týdnu naznačují určitý náznak stabilizace a tak zatímco počet prodejů již jednou vlastněných domů klesal pouze nepatrně, před dvěma týdny zveřejněné výsledky počtu nově udělených stavebních povolení a nově zahájených staveb překvapily výrazným růstem. To může dnes pootevřít prostor pro překvapení na horní straně a v případě, že by se tak opravdu stalo a prodeje nových domů rostly alespoň nad 550 tis., může se jednat o impuls ke zpětnému nákupu americké měny, která v minulém týdnu výrazně ztrácela jak na páru s eurem, tak k britské libře.

V 16:00 se vedle výsledků z trhu s bydlením dočkáme také dubnové spotřebitelské důvěry, která se v posledních měsících stala další Achillovou patou americké ekonomiky, když od poloviny minulého roku do dubna tohoto roku klesla z původních 105b. až na 62,3b. Spotřeba patří mezi hlavní tahouny americké ekonomiky a na celkové ekonomické aktivitě se podílí více než dvěmi třetinami. Jakékoliv další zhoršování ukazatele spotřebitelské důvěry je tak jasným vzkazem obchodníkům ať nepočítají s brzkým oživením hospodářského růstu a negativním signálem pro americký dolar. Ten může dále oslabovat v případě, že se důvěra propadne pod 60b., zatímco její růst alespoň nad 65b. může do řad dolarových býků přinést nový optimismus. Americký dolar si v minulém týdnu prošel na páru s eurem intenzivním výprodejem a bude potřebovat dobrá domácí data, aby tyto ztráty dokázal umazat. Prostor ke slábnutí stále ještě má, a to až k resistenci na cenách 1,5902, resp. 1,6018 EUR/USD, čím dražší ale euro na páru s dolarem bude, tím obtížnější se pro něj další růst stane. Směrem dolů má pak euro-dolar cestu poměrně otevřenou. V 8:00 se americká měna na páru s eurem prodávala na ceně 1,5812 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688