Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.05.2008 09:45:10

Unipetrol v 1Q nepříjemně překvapil, akcie klesají

V 1. čtvrtletí letošního roku podléhala činnost skupiny UNIPETROL neustálému tlaku negativních vnějších vlivů, jako jsou např. strmý nárůst cen ropy, další pokles marží v petrochemii a pokračující oslabování amerického dolaru a eura. Společnosti se i přesto podařilo zachovat si ziskovost a vykázala čistý zisk ve výši 406 mil. . Tento výsledek však znamená oproti 1. čtvrtletí roku 2007 významný pokles. Čtvrtletní výnosy činily 22,149 mld. , což představuje meziroční nárůst o 7%.

 

Hlavní události 1. čtvrtletí roku 2008

 

Změněné vnější podmínky se projevily zejména v meziročním srovnání, neboť oproti prvním třem měsícům letošního roku byly makroekonomické a tržní podmínky ve stejném období loňského roku výjimečně příznivé. Výsledky rafinerského segmentu byly v uplynulém čtvrtletí negativně ovlivněny rostoucími cenami ropy (cena ropy Brent se meziročně zvýšila o 39 USD/bbl). Petrochemický segment pocítil negativní dopad rostoucích cen surovin, který nebyl vykompenzován vývojem prodejních cen. Nepříznivě se v aktuálních finančních výsledcích projevil také vývoj směnných kurzů (meziroční pokles o 4,3 Kč/USD a 2,47 Kč/EUR).

 

„Právě včas se nám podařilo dokončit proces optimalizace aktiv a vnitřní restrukturalizace. V době příznivých podmínek na trhu jsme společnost dostali do dobré kondice, což nás dostatečně připravilo na překonání těžších časů,“ prohlásil generální ředitel společnosti UNIPETROL François Vleugels. Společnost v uplynulých dvou letech prošla výraznou restrukturalizací, kdy odprodala majetek nesouvisející s její hlavní činností, vypořádala se s vnitřní neefektivností a začala využívat synergií s mateřskou společností PKN ORLEN. Završení hlavních změn dokládá také skutečnost, že jde o první čtvrtletí, kdy finanční výsledky nebyly ovlivněny jednorázovými položkami.

 

Objem prodejů v petrochemickém segmentu po provozní odstávce výrazně vzrostl (o 63 % mezi kvartálně). Čtvrtletně se také zvýšilo využití rafinerských kapacit, a to o 9 procentních bodů. Maloobchodní prodej v porovnání s 1. čtvrtletím loňského roku vzrostl o 5 %, avšak jeho dopad na finanční výsledky byl ještě výraznější. Společnosti Benzina se podařilo zvýšit tržní podíl na 13,3 %. Po dosažení zlomového počtu rebrandovaných a modernizovaných čerpacích stanic v roce 2007 nyní zahájila reklamní kampaň zaměřenou na posílení povědomí o provedených změnách. Ke konci 1. čtvrtletí společnost dokončila modernizaci 188 čerpacích stanic, z čehož 86 bylo rebrandováno na prémiovou značku Benzina Plus. Vzrostl také počet čerpacích stanic nabízejících prémiové pohonné hmoty značky Verva i objem prodeje prémiových pohonných hmot.

 

Konsolidované neauditované finanční výsledky (v mil. )

 

1. čtvrtletí 2007

1. čtvrtletí 2008

meziročně

Výnosy

20 633

22 149

+ 7 %

EBITDA

3 110

1 491

- 52 %

EBIT

2 318

653

- 72 %

Čistý zisk

1 564

406

- 74 %

Výnos na akcii

 8,69

2,15

 

 

Ukazatel EBIT v rozdělení podle segmentů (v mil. )

 

1. čtvrtletí 2007

1. čtvrtletí 2008

meziročně

EBIT, z toho

2 318

653

- 72 %

• Rafinerie

488

54

- 89 %

• Petrochemie

1 777

391

- 78 %

Maloobchod

98

161

+ 64 %

• Ostatní, nezařaditelné, eliminace

-44

48

 

 

 

Výhled do konce roku 2008

 

Finanční výsledky společnosti UNIPETROL budou i v nadcházejících čtvrtletích ovlivňovány zejména nepříznivými makroekonomickými a tržními podmínkami. V rafinerském segmentu se marže v současné době zlepšují a lze také předpokládat zvýšení využití výrobních kapacit. V petrochemickém segmentu v oblasti monomerů sice marže znovu pomalu rostou, avšak výhledy v oblasti polyolefinů nejsou v tomto ohledu příliš optimistické. Společnost bude těžit z investic do údržby a navýšení kapacit realizovaných v loňském roce (v obou výše uvedených segmentech), a předpokládá vysoce spolehlivou výrobu bez významnějších výpadků. Příznivý vliv loňských investic se bude projevovat i v nadcházejících letech.

 

Nadále bude pokračovat výrazně dynamický vývoj v maloobchodu, projevující se jak rostoucím prodejem, tak posilováním tržního podílu společnosti Benzina. Ke konci letošního roku by měla být dokončena modernizace asi 250 ze současných 322 čerpacích stanic tak, aby v příštím ruce mohl být celý projekt modernizace a rebrandingu završen. Společnost Benzina také začala nabízet vybraným neznačkovým čerpacím stanicím spolupráci na základě franšízy. V současné době je drtivá většina sítě ve vlastnictví společnosti Benzina, přičemž jednotlivé stanice jsou provozovány třetími osobami (nájemci) na základě systému nájemních a provozních smluv. S pomocí koncepce franšízy společnost vlastníkům nezávislých čerpacích stanic nabízí úplný rebranding na značku Benzina, marketingovou podporu, obchodní know-how a zvýhodněné obchodní podmínky. Tito partneři přitom zůstávají vlastníky i provozovateli příslušné čerpací stanice. Benzina má v úmyslu svou síť do konce roku 2008 tímto způsobem rozšířit o dalších 10 až 15 stanic. „Franšíza je prověřená koncepce, která se v našem oboru využívá celkem často. Její zavedení ve společnosti Benzina nám umožní rychlejší růst. Máme v úmyslu se zaměřit na všechny významné detaily tak, abychom zákazníkům zajistili poskytování kvalitních služeb na každé čerpací stanici fungující pod značkou Benzina bez ohledu na to, kdo je jejím oficiálním vlastníkem. Zákazníci by neměli zaznamenat žádný rozdíl,“ vysvětlil jednatel společnosti Benzina Martin Durčák.

 

Dana Dvořáková

Ředitelka firemní komunikace

UNIPETROL, a.s.



Související zprávy:
Unipetrol zítra oznámí výsledky za 1Q08 





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688